Сколиоза и пубертет

Марко Александрић, професор спорта и физичког васпитања о узроцима и лечењу сколиозе код деце

Адолесцентна идиопатска сколиоза је један од наизазовнијих стадијума лечења током програма вежби код проблема са кичменим стубом код деце. Уопштено говорећи физијатри и професори физичке културе покушавају увек да апострофирају да је нужно и да је много боље и лакше да се читав опоравак и рад на исправљању кичменог стуба код деце уради пре пубертета уколико су тада постојали знаци асиметрије. То наравно није увек могуће.


Дакле, како лечити идиопатску сколиозу ? У доба пубертета сколиоза се може лечити уз помоћ програма специфичних вежби за кичму, разних протеза за леђа, мидера, хирушких захвата за најтеже случајеве. Уколико се примети доста рано сколиоза се може лечити и најосновнијим вежбама за поправљање држања тела.

Како лечити идиопатску сколиозу у пубертету?

Идиопатска сколиоза врло брзо постане уочљива са својим карактеристичним кривама у виду слова С или Ц. Како дете улази у пубертет она је све уочљивија. Тело убрзано расте а такође и кичма па је то погодно тле за погоршање ситуације са сколиозом.
Постоје три препоручена третмана за особе са развијеном сколиозом

– Режим специјалних вежби и истезања
– Киропрактичка нега
– Мидери или протезе

Многи мисле да су традиционалне протезе,стезници или мидери најбољи начин да се исправи кичмени стуб и деформитет. Међутим, ово више није главна препоручена метода лечења. Многа истраживања су показала да овакав приступ код млађих особа може да погорша симптоме и кривину кичменог стуба. При ношењу мидера или протеза ограничено је кретање костију кичменог стуба и то може ограничити процес раста истих. Присутна је бол у мишићима, нелагодност,смањење висине и неусклађеност у целом телу.

Специфични сетови вежби и истезања и неке методе киропрактике су такође присутне. У последње време коришћење 3Д протеза је заступљено јер су оне дизајниране да се прилагоде пацијенту и да омогуће његовој кичми да дише и да се креће како треба.
Најбољи и најчешће препоручени третман је извођење серије вежби и истезања. Када се редовно понављају уз прогресивно повећавање броја понављања могу смањити утицај идиопатске сколиозе на кичму и натерати сам кичмени стуб да прати линију раста детета.

Уколико је кривина кичменог стуба блага ( до 10 степени) или умерена ( 10-25 степени) извођење специјално прилагођених вежби за сколиозу ће помоћи да се проблем раста и прогресије кривине заустави и смањује. Идеалне вежбе за сколиозу код деце допринеће смањењу болова и дете ће осетити олакшање. На овај начин стрес на кичмени стуб и на околно мишићно ткиво ће бити ублажен. Битно је да се нагласи да се вежбе морају изводити уз надзор стручњака за корективну гимнастику и да морају трајати дужи временски период. Континуитет у тренингу и раду код оваквог програма корекције деформитета кичменог стуба је најбитинији.

Када се примети да је кривина на кичми доста већа ( изнад 25 степени ) онда је случај много озбиљнији и мора се приступити комплетном мониторингу код доктора ортопеда или физијатра који је специјализован за лечење идиопатских сколиоза. Висок је ризик код пацијената са вечом кривином и може се десити убрзана прогресија код деце у пубертету. Буквално се деси да се стање промени за само месец дана. Ове промене некада пролазе неприметно и без болова који би сигнализирали родитељима да нешто није у реду. Дакле, обавеза сваког родитеља је да код оваквог стања кичме хитно реагује и одведе дете на преглед код специјалисте. И убрзо након тога крене са експлицитним убрзаним програмом вежби. Поред вежби вероватно ће морати да се испрате и многи други детаљи и препоруке и за дневни ритам детета, за спавање, за исхрану, за ношење терета, за рад на часовима физичког васпитања, за ношење мидера и још доста детаља који заједно могу бити пресудни у поправљању и смањивању деформитета кичменог стуба.

Најгори начин да родитељи решавају проблем идиопатске сколиозе је да покушавају сами да га реше код куће без икакве стручне помоћи уз неке вежбе за које они мисле да су добре. Вежбе за сколиозу код деце су врло прилагођене сваком детету и разликују се од самог стања сколиозе. Уколико родитељи дају деци лекове против болова то може само маскирати проблем за одређено време а он ће постати далеко гори и стање са кичмом ће бити проблематичније како дете стари и убрзано расте у пубертету.

Једини начин да се реши идиопатска сколиоза је да се хитно јавите лекару и да добијете инструкције и савете на основу јединствених околности и стања кичме код детета и саме тежине идиопатске сколиозе.

Три могућа узрока адолесцентне идиопатске сколиозе

Наука тврди да су егзактни узроци код појаве идиопатских сколиоза и даље непознати. Ипак из анализа се закључило временом да се већина узрока може сузити у три категорије:

Хормони

Прва могућност и најчешћи узрок је хормонални скок и убрзане промене са тог аспекта у телу деце. Кад дете уђе у пубертет његово тело производи хормоне у највећем степену који ће бити током читавог живота. Ова навала хормона доводи до брзог раста особе која почиње да се мења и изгледа и више и старије. Овакав убрзан пораст раста костију доводи до тога да се и кривине на кичми погоршавају у кратком временском периоду. Што кривина буде већа тежи ће степен сколиозе бити. Довољно је да је особа пре пубертета имала благе неправилности и кривине на кичменом стубу које сада могу да убрзано прогресирају.

Нестабилност у горњем вратном делу кичме

Други могући узрок је нестабилност која се јавља у горњем делу врата где се кичмени стуб спаја са основом лобање. Неравнотежа у овој регији може узроковати грбавост као и погоршање сколиозе.

Нестабилност и проблеми могу бити присутни и када имамо оштећења лигамената у овој регији кичме. На тај начин било коју незразмеру у линији кичме у пределу врата организам и сама кичма покушава да компензује и да на другом месту развије супротну кривину како би цео кичмени стуб држали у равнотежи. Уколико се овај процес поклопи са хормоналним бујањем и променама у организму адолесцента могу се десити значајна погоршања.

Породична историја

Није реткост видети да у истој породици у свакој генерацији постоје проблеми са сколиозом. Уколико је неко старији имао проблем са сколиозом велика је вероватноћа да ће имати и неко млађи. У оваквој ситуацији императив је праћење организма и редовно контролисано вежбање које ће имати задатак да превенира развијање сколиозе.

Главни фактори ризика код благе закривљености могу бити упражњавања разних спортова. Тада се дешавају прогресије кривина кичменог стуба услед интензивног тренирања и активности , а такође и лошег држања и неадекватних положаја кичме. На овај начин ће се још више нагласити идиопатска сколиоза која је присутна у мањој мери.

Гимнастика и неке активности које захтевају невероватну флексибилност и брзе покрете могу врло брзо погоршати случајеве сколиоза у пубертету или пред пубертет. Кичма тада покушава да расте или још увек расте, али не може да прати исправан пут када се истеже и савија на све стране под огромним оптерећењем у неким случајевима. Разни падови и удари који су присутни на гимнастици могу такође нашкодити кичми.

Агресивно пливање и дуготрајни тренинзи у базену у ситуацијама, када већ имамо одређени деформитет кичменог стуба и сколиозу чија кривина није толико велика и алармантна, могу да изазову погоршање проблема и повећање саме кривине. Тела у оваквим ситуацијама нису навикла на тако напорне и дуготрајне активности, а посебно не на интензивне покрете који долазе са професионалним и агресивним пливањем свих стилова. Вишесатне сесије и тренинзи у базену ће највероватније погоршати проблеме са кичмом.

Одбојка је још један спорт који може изазвати додатно погоршање код адолесцентске идиопатске сколиозе. Скакање горе-доле сатима изазива неминован притисак на деформисану и погрешно постављену кривину кичменог стуба, што може веома брзо да погорша симптоме сколиозе. У одбојци постоје јединствени покрети који могу да померају кичму на абнормалне начине што није сјајно за децу која већ имају проблеме са кривином кичменог стуба.

Закључак

Адолесцентна идиопатска сколиоза може бити узрокована разним проблемима, укључујући хормонску неравнотежу, нестабилност горњег вратног дела кичме, генетику. Неки од најефикаснијих третмана за сколиозу у пубертету укључују специфичне вежбе, уравнотежене и специфичне покрете, мидере за кичму. Иако су неки тинејдзери склонији овом дегенеративном стању од других, превентивне мере и доследне, адекватне вежбе и терапија могу у великој мери смањити тежину било ког случаја оваквих сколиоза код деце. Оно што је посебно потребно нагласити је да избегавање неких врста активности и спортова када је сколиоза већ изражена мора бити обавезно јер ће се у супротном проблем са кичмом повећати.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here