У бачкопаланачкој општини годишње између 200 и 300 новооболелих од малигнитета

Светска здравствена организација са Међународним удружењем за борбу против рака сваког 4. фебруара обележава Светски дан борбе против рака

Фото: Canva

Светска здравствена организација са Међународним удружењем за борбу против рака сваког 4. фебруара обележава Светски дан борбе против рака. Циљ ове трогодишње кампање је смањење неједнакости у приступу превентивним услугама, дијагностици, лечењу и нези оболелих од рака.


Сваке године 19,3 милиона особа оболи од неког облика рака, а 30-50% свих облика рака се може спречити усвајањем здравих стилова живота, редовним скрининг прегледима, раним откривањем и благовременим лечењем. Рак плућа, рак дојке и рак дебелог црева су водеће локализације рака у обољевању и умирању.

Србија се сврстава међу 40 земаља Европе са средњим ризиком обољевања (налази се на 12. месту) и високим ризиком умирања од малигних болести (на другом месту одмах после Мађарске).

Стопе умирања од рака грлића материце и рака дојке код жена у Србији су међу највишима у односу на друге земље Европе. Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести. Уколико до болести ипак дође, њен је исход могуће побољшати раним откривањем, адекватним лечењем и рехабилитацијом.

Према подацима епидемиолошке службе Дома здравља “Др Младен Стојановић” годишње се региструје од 200 до 300 новооболелих од малигних болести у бачкопаланачкој општини.

Најчешће регистровани је канцер плућа код мушкараца и канцер дојке код жена. Годишње оболи укупно од рака плућа 40-55 особа од којих је више него дупло мушкараца. Нажалост број жена оболелих од рака плућа расте сваке године, пре свега због широко распрострањеног конзумирања дувана и у овој популацији. Рак дојке региструје се сваке године код више од 30 жена. Одмах иза ових болести су малигне болести танког и дебелог црева, преко 45 оболелих годишње.

Из епидемиолошке службе стављају акценат на превенцију: усвајање здравих стилова живота, без конзумирања дувана, алкохола, избалансирана исхрана, физичка активност и редовне контроле, заштита од инфекција које се могу развити у рак, избегавање прекомерног излагања сунцу, одазивање позиву за скрининг!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here