У Јужнобачком округу 16 случајева грознице Западног Нила

Саопштење Дома здравља "Др Младен Стојановић"

Фото: Pixabay

На основу података достављених Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, на територији Републике Србије до 20.10.2022. године регистровано је 218 потврђених случајева обољевања од грознице Западног Нила у хуманој популацији. Од тог броја 16 је на подручју Јужнобачког округа.


Од укупно 11 смртних исхода који се могу довести у везу са тим обољењем, пет је регистровано на територији града Београда, два у Средњебанатском округу и по један на подручју Јужнобачког, Шумадијског, Мачванског и Поморавског округа.

Грозница Западног Нила је сезонско, вирусно обољење које се преноси убодом зараженог комарца. Сезона трансмисије вируса Западног Нила у Србији уобичајено траје од јуна до новембра месеца.

Главни резервоар заразе су различите врсте птица, у којима се вирус одржава, док је човек случајни, односно тзв. слепи домаћин и инфекција вирусом Западног Нила се са њега даље не преноси.

Већина заражених нема никакве симптоме и знаке болести. Код мањег процента заражених особа (приближно 20%) симптоми подсећају на обољење слично грипу, са наглом појавом повишене телесне температуре, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, умором, благим пролазним осипом и лимфаденопатијом. Међутим, код појединих особа (<1%) долази до настанка асептичног менингитиса или енцефалитиса, који захтева хоспитализацију.

У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Западног Нила, препоручује се примена мера личне заштите од убода комараца.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here