Владају сезонски вируси, забележена и обољења од салмонеле

Епидемиолошка ситуација у општини Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА – Према подацима епидемиолошке службе Дома здравља „Др Младен Стојановић“, епидемиолошка ситуација на подручју бачкопаланачке општине је уобичајена за ово доба године, праћена присуством сезонских обољења.


Тако су регистрована три случаја салмонеле. У питању је бактеријско обољење чији је узрочник недовољно термички обрађена храна животињског порекла (јаја, месо..) Клиничка слика се креће од благе са симптомима као што су грчеви, пролив, повраћање, температура, па до сепсе што је регистровано у једном случају. Стога је савет да се у овим летњим данима поведе додатно рачуна о адекватном чувању и спремању намирница како би се избегле оваква обољења, наводи се у саопштењу.

Што се тиче вирусних обољења присутни су ротавируси који трају пар дана и изазивају стомачне тегобе, а прошле недеље регистрован је и један случај ковид 19, што потврђује да ово респираторно обољење нема више масовне размере.

Из епидемиолошке службе напомињу да нема више АГ тестова за ковид. За сада се не бележе случајеви оболелих од Грознице Западног Нила, али се то очекује у наредном периоду.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here