In memoriam – Проф. др Богосав Лажетић (1939 – 2023)

У среду, 12.07.2023. године у 84 години, изненада је преминуо професор др Богосав Лажетић.


Академик, професор др Богосав Лажетић рођен је 1939. године у Крајкову, општина Глоговац, Косово и Метохија. Основну школу завршио је у Гајдобри, где му је породица колонизована 1946. године. Гимназију и Медицински факултет завршио је у Новом Саду, где је докторирао 1979. године са дисертацијом „Неурофизиолошке карактеристике функционалних система оријентационо-испитивачке реакције у условно-рефлексној делатности“.

Са тек добијеном дипломом Медицинског факултета одлази у Гајдобру, где му је супруга Марија радила као лекар, да би се после неколико година вратио у Нови Сад, где је постао професор на Медицинском факултету.

У жељи да се што више усаврши у својој струци, а посебно што је говорио руски језик, 1976. године одлази у Москву, где је био на специјализацији. Као веома амбициозан и цењен стручњак у области медицинских наука, проф. др Богосав Лажетић је 1972. године постао асистент, 1980. ванредни, а 1984. године редовни професор физиологије на Медицинском факултету у Новом Саду. Ближе области његовог стручног и научно-истраживачког рада су неурофизиологија, неуроендокринологија и магнетобиологија, а посебно испитивање утицаја нејонизујућих зрачења на биолошке системе.

Аутор је близу 200 стручних и научних радова објављених у књигама или монографијама, разним зборницима и часописима међународног и националног значаја, међу којима су „Електромагнетско загађење животне средине као могући фактор у настанку малигних обољења, затим ласерско зрачење мале снаге и његов утицај на репараторне процесе коже.

Професор др Богосав Лажетић је коаутор шест књига, два приручника за практичну наставу и превода четири уџбеника и монографија. Члан је Међународне академије наука – Руска секција од 1989. године и више стручних удружења. Већ дуго година стални је члан сарадник Матице српске у Новом Саду. Добитник је Медаље П.К. „Анохин“ и више других међународних и националних награда и признања.
Почасни је професор Института нормалне физиологије П.К. „Анохин“ у Москви. Једини је лекар из Србије који је био у тиму експерата који су написали уџбеник за Фармацеутски факултет у Москви. Име овог познатог и цењеног лекара налази се у Енциклопедији 2000 најпознатијих лекара у Србији. Аутор је више стручних и научних књига из области медицине.

Занимљиво је истаћи да су сви у породици Лажетић лекари. Поред главе породице Богосава ту је и његова супруга Марија, девојачко Олах, која је педијатар, син Александар је познати ортопед у Клиничком центру у Новом Саду, кћер Татјана је гинеколог.

Вероватно, као заљубљеник у дисциплину којом се бави, студентима медицине говорио је „Кад би се данас одлучивао и почињао да радим, опет би се определио да се бавим физиологијом“.

Овакве изјаве давао је и после више од 40 година проведених у раду на Катедри за физиологију Медицинског факултета у Новом Саду.

Професор др Богосав Лажетић, је објавио 8 књига у издању „Штампарије Станишић“, а имеђу осталих стручних књига и своју биографију „С њиве у академике“ 2018. године.
За наслов послужила нам је изјава, једног од његових професора: „КОЛЕГА, ВИ С ЊИВЕ У АКАДЕМИКЕ“. Повод за ову изјаву био је избор у Међународну академију наука – Руска секција, 1998 године.

Следио је одговор „Професоре, али био сам и кочијаш“.

Породици искрено саучешће.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here