Od početka godine stradalo 45 pešaka, među njima i četvoro dece

Crnu statistiku stručnjaci objašnjavaju odsustvom pažnje

123
Foto: RTV

Od početka godine u saobraćaju je stradalo 45 pešaka, čak četvoro dece pešaka, a više od 300 njih je lakše ili teže povređeno.


Crnu statistiku stručnjaci objašnjavaju odsustvom pažnje i vozača i pešaka zbog situacije sa pandemijom. Najveći uzrok je brzina, alkohol, ali i slaba uočljivost pešaka na drumu.

Đaci su opet u klupama, a mnogi od njih idu u školu pešice. Zato treba naročito biti oprezan i usporiti brzinu u blizini škola. Deca bi trebalo da nose garderobu jakih, najbolje fluorescentnih boja, kako bi ih vozači lako uočili.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja apelovao je na vozače da obratepažnju u zonama 30, u zonama usporenog saobraćaja, jer svako povećanje brzine smanjuje šansu za izbegavanje sudara sa detetom i smanjuje šansu za preživljavanje deteta u slučaju sudara.

Nastradao je i veći broj starijih osoba na čije je ponašanje uticala pandemija, kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešićističe da pešaci treba da vode računa da prelaze ulicu na obeleženim pešačkim prelazima.

„Ovo se posebno odnosi na osobe starije od 65 godina, jer su oni najviše stradali u saobraćajnim nesrećama, jer vremenom je kod ove kategorije učesnika u saobraćaju opala psihofizička kondicija. Nekada precenjuju svoje sposobnosti i iz tih razloga dolazi do saobraćajnih nesreća“, rekao je Pešić.

Pešake upozoravamo da će ih saobraćajna policija kažnjavati ako budu prelazili ulicu koristeći mobilni telefon.

I slušalice ma kog tipa zabranjenje su u takvim situacijama. Saobraćaj se ne može doživljavati bez zvukova, upozoravaju stručnjaci, jer jedino tako se može znati da vozilo dolazi, a po buci se može oceniti i kojom brzinom, pa se tako izbegavaju saobraćajni udesi.


Pogledaj: Saobraćajna nesreća na obilaznici kod Bačke Palanke (VIDEO)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here