Од данас појачана контрола саобраћаја

Фокус на појасевима и превозу деце

944
Фото: 021.rs

Од 11. до 17. марта појачана контрола саобраћаја. Посебан фокус на коришћењу сигурносног појаса и начину на који се превозе деца.


У склопу међународне акције, саобраћајна полиција ће наредних недељу спроводити појачану контролу саобраћаја. Акција траје од 11. до 17. марта и спроводи се у 30 европских земаља чланица мреже саобраћајних полиција Европе Roadpol. Контрола ће бити усмерена на коришћења сигурносног појаса током вожње, као и начина превожења деце у возилима.

Како се наводи, биће предузете све законске мере према онима који за време вожње не буду користили сигурносне појасеве, на предњим и задњим седиштима, као и према онима који децу превозе на непрописан начин.

Само 17 одсто путника користи појас на задњем седишту

Резултати најновијих истраживања које је спровела Агенција за безбедност саобраћаја показују да је у Србији проценат коришћења појаса на предњим седиштима око 85 одсто, а на задњим 17.

Истовремено, свега 60 одсто родитеља превози своју децу у возилима на законом прописан начин.

У 2023. години, више од 100 погинулих возача и путника у путничким возилима нису користили сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде.

Тада је због некоришћења сигурносног појаса санкционисано више од 172.000, а због непрописног превожења деце 4.200 учесника у саобраћају.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here