Притвор осумњиченима због сумње да су злоупотребама оштетили ЕПС

Саслушано шест осумњичених

Фото: N1

У Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду саслушано је шест осумњичених да су злоупотребама оштетили ЕПС у износу од 7.458.050 долара, наводи у саопштењу ВЈТ.


Како се додаје, након саслушања тужилаштво је предложило судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да свим осумњиченима одреди притвор да не би утицали на сведоке, као и да не би у кратком временском периоду поновили кривична дела за која се терете.

Један од њих је шеф службе за грађевински надзор ЈП ЕПС, огранак ТЕ-КО Костолац В. Ј.

Н. М, као и руководиоцу тима стручног надзора у Саобраћањном институту ЦИП на изградњи индустријског колосека М. Л. на терет се ставља кривично дело Злоупотреба службеног положаја.

За кривично дело Злоупотреба положаја одговорног лица терете се Б. В. С. као бивше одговорно лице огранка привредног друштва „Italiana Costrucioni s.p.a“, огранак из Београда, Н. Т, као бивше одговорно лице привредног друштва „Bauwesen“ д.о.о Лазаревац и Ж. М. одговорно лице за извођење радова на изградњи индустријског колосека у ТЕ-КО Б постављен од стране одговорног лица привредног друштва „Italiana Costrucioni s.p.a“.

В. Ј. и М. Л. су се бранили ћутањем, док су остали осумњичени негирали извршење кривичних дела и износили своју одбрану.

Сумња се да су Б. В. С, Н.Т. и Ж. М. од септембра 2017. године до краја децембра 2018. године сачинили и оверили документацију у којој су неистинито навели да су извршени радови који нису извршени, или су делимично извршени, приликом изградње индустријског колосека од железничке станице „Стиг“ до Термо-електране Костолац „Б“, наводи се.

Потом је, како се сумња, М. Л. наведену документацију и рачуне потписао и верификовао, након чега су одговорна лица ЕПС-а за праћење пројекта В. Ј. и Н. М. дали налоге да се изврши плаћање за радове који нису извршени, а све са циљем прибављања противправне имовинске користи привредним субјектима „Italiana Costrucioni s.p.a“ – огранак Београд и „Bauwesen“ д.о.о Лазаревац.

На тај начин је, како се сумња, причињена штета ЈП „ЕПС“ у износу од 7.458.050 америчких долара, што је потврђено налазом и мишљењем Градског завода за вештачење Београд.

„Поводом ширења лажних вести од стране народне посланице Маринике Тепић које су довеле до узнемирења јавности, указујемо да заменица тужиоца која је делимично поступала у овом предмету није ‘смењена’, већ распоређена у Одељење за општи криминал. Иначе, предмет ЕПС, као и сви други предмети по којима се поступа, није предмет једног одређеног заменика, већ Вишег јавног тужилаштва у Београду, које га реализује у сарадњи са другим државним органима који спроводе кривично гоњење. Напомињемо да предмете у Посебном одељењу за сузбијање корупције у највећем броју случајева, као и у овом, ради по више заменика тужилаца због сложености и обимности, те сматрамо да су наводи Тепићеве усмерени на то да обмањују јавност и скрећу пажњу са одлучне борбе против корупције“, наводи се у саопштењу ВЈТ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here