Smanjena presuda Bačkopalančaninu za obljubu deteta

Apelacioni sud u Novom Sadu preinačio je provostepenu presudu

3477
Foto: Canva

Šezdesetosmogodišnji Pera Dmitrov iz Bačke Palanke, koji je prvostepenom presudom novosadskog Višeg suda osuđen na osam godina zatvora zbog obljube s detetom u sticaju sa produženim krivičnim delom nedozvoljene polne radnje, iza rešetaka će provesti šest meseci manje, piše Dnevnik.


Kako “Dnevnik” saznaje, Apelacioni sud u Novom Sadu preinačio je provostepenu presudu, tako da će Bačkopalančanin na robiji provesti sedam i po godina.

Prema prvostepenoj presudi, okrivljeni je bio obavezan i da isplati 300.000 dinara na ime duševnog bola i patnji, kao i povrede ljudskog dostojanstva devojčice.

Podsetimo, Dmitrov je u Višem sudu u Novom Sadu 18. septembra prošle godine osuđen za krivična dela obljube s detetom i nedozvoljenih polnih radnji. Za prvo delo je osuđen na sedam godina, a za drugo na dve, tako da mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od osam godina.

On je oglašen krivim jer je u svojoj kući u Bačkoj Palanci, u cilju zadovoljenja svog polnog nagona, neutvrđenog dana 2017. do juna 2018. godine, više puta sa oštećenom maloletnom devojčicom izvršio čin izjednačen sa obljubom i u više navrata nad njom vršio druge polne radnje.

Kao što smo pisali, on se tereti da je seksualno iskoristio maloletnicu prilikom njenog dolaska kod njega kako bi kupila cigarete za oca ili gledala seriju. Tada je zaključavao vrata kuće s unutrašnje strane, i terao devojčicu da ga oralno zadovoljni. Okrivljeni je koristio situaciju jer dete živi u tom naselju gde se svi znaju i međusobno su povezani, a da bi prikrio gnusni čin, na prozor je stavljao ćebe.

Presuda je doneta prvenstveno na osnovu iskrenog, preciznog i detaljnog iskaza deteta, koje je saslušano u prisustvu psihologa i svih nadležnih.

Maloletna oštećena je svaki događaj detaljno opisala, a saslušana je na način da se u najvećoj mogućnoj meri zaštite njeni interesi i da se spreči sekundarna viktimizacija.

Kako je navedeno, prilikom izricanja presude, okrivljeni je lako slomio otpor oštećene da nikome od odraslih ne kaže šta joj se dešava, a na suđenju koje je, zbog zaštite maloletne oštećene bilo zatvoreno za javnost, govorio da devojčica ne govori istinu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here