Српски младић нападнут на Косову када се враћао са литургије

Дечаци рањени у Готовуши код Штрпца у добром стању

Фото: РТВ

Српски младић Стефан Томић нападнут на Божић у Клокоту на Косову и Метохији. Дечак Стефан Стојановић (11) и младић Милош Стојановић (21), који су јуче рањени у Готовуши код Штрпца када је на њих, из возила у покрету пуцао Албанац, припадник косовских безбедносних снага, су добро и опорављају се. Нападач је ухапшен.


Срби из Сиринићке жупе прекинули су протесте и блокаду пута Урошевац-Штрпце код села Готовуша. Напад осудили и Београд и Приштина, као и представници Еулекса, Оебса, Европског парламента.

После разговора са представницима локалне власти и обећања полиције да ће поново поставити контролне пунктове, Срби из Сиринићке жупе су одлучили да прекину протесте и блокаду пута Урошевац-Штрпце код села Готовуша.

Договорено је да полиција поново постави контролне пунктове на улазу у општину Штрпце код села Драјковца и на излазу код Јажница.

Такође је договорен састанак градоначелника Штрпца Далибора Јевтића, представника села и полиције на коме ће грађани изнети захтеве полицији који се односе на безбедност.

Протести грађана и блокада пута уследили су послерањавања српског младића и дечака.

Најбитније је да се дечаци опорављају и да нису задобили повреде опасне по живот. Напад је осудио и Београд и Приштина. Рањеним дечацима подршку је послао председник Србије Александар Вучић.

„Да си жив и здрав Стефане. И у Хиландару ноћас се сви за тебе молимо. Христос се роди“, поручио је Вучић на Инстаграму.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик најоштрије је осудио напад на Стефана и Милоша, а осуде су дошле и од Еулекса, Оебса, европског комесара за суседску политику и проширење Оливера Вархељија, известиоца Европског парламента за Србију Владимира Билчика.

Поруку мира послао је и патријарх српски Порфирије, који је написао на Инстаграму да су молитве и љубав Богомладенца Христа и сва наша људска брига и пажња овог Божића са децом из Штрпца.

„Вечерас над вама стоје ваше мајке и очеви, као и Богомајка која је родила Спаситеља свију нас. Драги Стефане и Милоше, вечерас се за вас моле деца Косова и Метохије која су у протеклом периоду пострадала на правди Бога, од Ливадица до Гораждевца и малог Димитрија Поповића у Грачаници“, каже Порфирије.

Косовска полиција оквалификовала напад на двојицу Срба као „убиство у покушају“

Косовска полиција оквалификовала је данас пуцњаву у Готовуши код Штрпца, у којој су рањени српски дечак и младић, као „убиство у покушају“.

Ховенијер: САД осуђују рањавање српских дечака у Штрпцу

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је данас да су САД шокиране и да осуђују рањавање двојице српски дечака у Готовуши код Штрпца.

Још један српски младић ноћас нападнут на Косову и Метохији

Још један српски младић ноћас на Божић нападнут је на Косову и Метохији, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Јевтић: Пуцањ у сваког од нас, сутра протест у Штрпцу

Градоначелник Штрпца и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић изјавио да је рањавање српског дечака Стефана С. и младића Милоша Стојановића у Готовуши код Штрпца пуцањ у сваког Србина на КиМ и позвао грађане да се окупе сутра у 12 часова на протесту у Штрпцу како би послали поруку да им је доста терора и мржње.

Арлов: Цела Република Српска је уз Стефана и Милоша

Да су Срби пуцали на Албанце свет би се дигао на ноге, саопштио је Одбор за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке упитавши све стране факторе на КиМ да ли се у њиховим државама и градовима пуца на децу на Бадњак, Божић или Рамазан и шта ће предузети поводом рањавања српске деце на КиМ.

Петковић: Рањавањем дечака Приштина шаље поруку да Срби нису добродошли

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поручио је данас да рањавањем дечака Приштина шаље поруку да Срби нису добродошли, те да је покушај убиства српске деце мрља на образу међународне заједнице.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here