Живановић: У свакој секунди на интернету вреба 750.000 педофила широм света

"Неопходно је да родитељи науче децу како да реагују ако се сусретну са педофилом"

Фото: Pixabay

Стручњак за борбу против високотехнолошког криминала Саша Живановић изјавио је данас, поводом акције Армагедон у којој је у Србији ухапшено још седам особа због педофилије, да су истраживања показала да у свакој секунди на интернет мрежи вреба 750 хиљада предофила широм света, и додао да родитељи приком куповине уређаја који конектују на интернет, треба своју децу да упознају са свим изазовима и опасностима које вребају на интернет мрежи.


„Многи родитељи ће рећи да не знају то да ураде, али то је веома једноставно. Треба само у претраживачу укуцати ‘како да заштитим своје дете’. Неопходно је да науче децу како да реагују ако се сусретну са педофилом, како да га пријаве и коме да се обрате за помоћ. Важно је да науче да такве ствари не крију, али и да се створи поверење између родитеља и детета, да дете само каже родитељу да му се нешто необично десило“, напоменуо је он за Танјуг.

Живановић каже да је Министарство унутрашњих послова 2010. године покренуло акцију трајног карактера под називом Армагедон, која је усмерена на идентификовање лица која се баве дистрибуцијом дечије порнографије путем интернета.

Додаје да је у оквиру свега тога, Министарство покренуло партнерство са свим другим безбедносним службама у свету, од Аустралије до САД, владиним и невладиним секторима, у циљу размене информација везаних за идентификовање таквих лица.

„Информације се могу добити и путем претрага на самој интернет мрежи, путем псеудоминих пријава, анонимних, потписаних, путем свих партнерских служби које сарађују са МУП-ом, и видимо и у овој акцији да су одређене информације управо добијене од неке од тих партнерских служби. „Фејсбук“ је одговорна компанија, он је сам достављао податке када је на мониторнигу своје друштвене мреже проналазио лица која врбују децу у педофилски ланац“, објаснио је он.

Живановић каже да не постоји тачна процена о томе колико се људи у Србији бави овом врстом криминала, и додаје да иако су рађена истраживања како би се утврдило која су лица интернет педофили, каквог су образовања, да ли су из руралних или урбаних средина… још увек се није дошло до конкретног закључка.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here