Афричка куга свиња у Србији регистрована у 918 газдинстава, убијено 11.840 свиња

У Србији су до данас у 918 газдинстава у 30 општина потврђена 1.363 случаја афричке куге свиња (АКС) код домаћих свиња, од чега су 662 угинуле, наведено је на порталу Министарства пољопривреде.

Извршена је, како је наведено, еутаназија 11.840 свиња различитих категорија, уз дезинфекцију газдинства.

За угинуле и убијене свиње предвиђена је пуна финансијска надокнада власницима животиња по хитном поступку у свим окрузима где се појавила, Пчињском, Браничевском, Поморавском, Подунавском, Моравичком, Јужнобанатском, Борском, Средњебанатском, Зајечарском, Сремском, Шумадијском и у Београду.

У 2023. години, до сада на територији 24 општине Нишавског, Јабланичког, Пчињског, Пиротског, Браничевског, Поморавског, Зајечарског округа и Града Београда потврђена су укупно 303 случаја АКС код дивљих свиња.
Министарство је апеловало на власнике свиња да сваку промену здравственог стања пријаве ветеринару, како би се извршила брза дијагностика болести и у што краћем периоду предузеле све неопходне мере у циљу спречавања ширења болести.

Власници афричку кугу свиња могу препознати на основу следећих симптома: изненадно угинуће једне и више свиња, губитак апетита, потиштеност, повишена телесна температура до 42 Целзијусова степена, крварења по кожи, крвав пролив, побачаји, несигурност у ходу, отежано дисање, кашљање, повраћање.
Афричка куга свиња је вирусна болест са којом се, поред Србије бори цео регион и поједине државе Европске уније, а у Србији је први пут дијагностикована 2019. године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here