Afera u TŠ „9. maj“ – profesori najavljuju protest

Ko kontroliše poštovanje Posebnog kolektivnog ugovora u TŠ "9. maj"

4689

BAČKA PALANKA: Na nedavno održanoj konferenciji Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine pokrenuto je pitanje ko kontroliše da li obrazovne ustanove rade po zakonu.


Pitanje je pokrenuto povodom slučaja Bojana Kozomore, prof. fizičkog vaspitanja sa 15 godina radnog iskustva, koji je ostao bez dela norme iako je bio pretposlednji na konačnoj rang-listi tehnoloških viškova u bačkopalanačkoj Tehničkoj školi „9. maj”.

– Svi kojima smo se obratili u poslednjih mesec i po dana izjasnili su se nenadležnim za ovaj problem – kaže član predsedništva USPRV Petar Petrić, navodeći da su se od slučaja oštećenog kolege ogradili Školski odbor, Opštinska prosvetna inspekcija, Inspekcija rada Južnobačkog okruga, pa i Pokrajinski sekretarijat, tvrdeći kako oni ne kontrolišu poštovanje Posebnog kolektivnog ugovora.

Stoga članovi SPR Bačka Palanka celokupnu javnost, kao i nosioce poluga vlasti, pitaju koja inspekcija kontroliše primenu jednog tako važnog akta i da li je odlazak na sud prva, umesto poslednja opcija, kako bi trebalo da bude u jednom dobro uređenom društvu.

Kako Petrić objašnjava, usled gubitka odeljenja zbog manjka đaka u nekoj školi, radnici se, po jasno propisanim pravilima, boduju ne bi li se utvrdilo za čijim angažovanjem delimično ili potpuno prestaje potreba. Ovaj posao obavlja komisija koju predlaže sindikat, a usvaja Školski odbor, dok je direktor u obavezi jedino da proglasi viškom poslednjeg na rang-listi.

– Komisija je uradila svoj posao kvalitetno, te niko nije imao primedbe na to. Predmet je već na sudu, a, koliko čujem, tužba putem sindikalnog advokata stigla je i u školu – dodaje Petrić i dodaje:

– Nepoštovanje Posebnog kolektivnog ugovora je samo vrh ledenog brega problema u TŠ „9. maj – kaže Petrić, zbog čega je tamošnji opštinski odbor još na sastanku u septembru doneo odluku da se održi protest.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here