Бачка Паланка – изречено 249 мера забране приласка због насиља у породици

Починиоци насиља су у највећем броју случајева брачни или ванбрачни партнери

970
Фото: Pixabay

БАЧКА ПАЛАНКА – У току 2022. године укупан број евидентираних обраћања Центру за социјални рад Бачка Паланка због насиља у породици износи 254, наводи се у извештају о раду ове установе за претходну годину. 


Жртве насиља су у највећем броју особе женског пола (201). Према старосним групама као директне жртве насиља, забележено је 42 деце, 86 младих, 109 одраслих лица и 17 старијих суграђана.

Доминантна врста насиља је физичко насиље (127 случајева), затим психичко (101 случај), економско (12 случајева), сексуално насиље (9 случајева), занемаривање или намерно поступање према детету (4 случаја) и експлоатације детета (1 случај). О пријавама, ЦСР је најчешће обавештен од стране полиције – 238 случајева, у 6 случајева насиље су пријавиле јавне установе (дом здравља, школа), 4 суд или тужилаштво, 3 члан породице жртве, у 2 случаја је сама жртва пријавила насиље Центру и била је једна анонимна пријава, наводи се у тексту Извештаја.

Починиоци насиља су у највећем броју случајева брачни или ванбрачни партнери (138), бивши партнери (46), родитељ (66), партнер једног од родитеља (4).

Које мере су изречене?

У току 2022. године надлежни полицијски службеници Полицијске станице у Бачкој Паланци су изрекли 167 пута хитну меру у трајању од 48 сати – привремено удаљење насилника из стана, а ову меру је Основни суд у Бачкој Паланци продужио на 30 дана у свих 167 случајева. Такође, полицијски службеници изрекли су 249 хитних мера у трајању од 48 сати – привремена забрана починиоцу насиља да прилази и контактира жртву насиља у породици. Мере превентивног и корективног надзора над вршењем родитељског права у вези са пријавама насиља у породици у 2022. години је било у три случаја.

Како се Центар за социјални рад Бачка Паланка у свом извештају наводи, приликом сваке пријаве породичног насиља састаје се Интерни тим за заштиту од насиља који одлучује о прихватљивости пријаве, отварању случаја и приоритету реаговања. ЦСР је укључен у Групу за координацију и сарадњу заједно са Основним јавним тужилаштвом и полицијом, која се састаје на сваких 15 дана. На састанцима Групе сачињено је 36 индивидуалних планова заштите жртви насиља и то за деветоро деце, једну младу особу, 21 одрасло лице и за 5 старих лица. Услугу ургентног смештаја (Сигурна кућа у Новом Саду) због насиља у породици прошле године бачкопаланачки Центар за социјални рад није користио.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here