Бачка Паланка набавља уређај за здравствене прегледе више од 2.000 локалних спортиста

Саопштење Општине Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА – На адресу наше редакције пристигло је саопштење Општине Бачка Паланка о набавци уређаја за ергометријске прегледе здравствених перформанси. 


Саопштење преносимо у целости:

Више од 2.000 спортиста из Бачке Паланке који су до сада морали да путују у Нови Сад на ергометријски преглед здравствених перформанси ускоро ће прегледе моћи да обављају у локалном Дому здравља „Др Младен Стојановић“. Јавна набавка уређаја вредног 3,3 милиона динара расписана је 14. фебруара. Ергометар са спирометром ће током јула бити инсталиран на Одељењу за спортску медицину Дома здравља у Бачкој Паланци.

У општини истичу да је набавка ергометра изузетно значајна за развој спорта у Бачкој Паланци. Да би добили сагласност за активно бављење спортом и учешће на такмичењима сви спортисти старији од 12 година имају обавезу ергометријског прегледа.

– До сада су наши спортисти морали да путују до Новог Сада да би обавили ергометријски преглед. Дакле, морали су у два смера да пређу 85 километара. За пут и преглед требало им је по неколико сати. И зато смо прихватили иницијативу наших спортиста и руководства Дома здравља да се из општинског буџета финансира набавка ергометра са спирометром. Сада ће прегледе моћи да обаве брже, лакше и јефтиније, у непосредној близини својих кућа или школа. Бачка Паланка је град спорта. И наша обавеза као локалне самоуправе јесте да пружимо подршку нашим суграђанима и деци који желе да се активно баве спортом и такмиче – каже Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка.

Он истиче да ће општина Бачка Паланка ове године уложити више од 112 милиона динара у развој спорта у граду и приградским насељима.

– Реконструисаћемо игралиште „Партизан“, а почећемо и изградњу спортске сале у Основној школи „Свети Сава“- казао је Шушница.

У Дому здравља истичу да ће ергометар значајно унапредити рад Одељења спортске медицине и олакшати спортистима из Бачке Паланке активно бављење спортом.

– Ергометар са спирометром је изузетно важан уређај који се може користити за тестирање свих врста спортиста. Ергометар омогућава различите тестове, од изокинетичких преко тестова високих интензитета, до временских испитивања и ЦПЕТ тестирања. Изузетно смо захвални руководству општине што су препознали значај овог уређаја за развој спортске дијагностике – каже директорка Дома здравља др Срђана Крстоношић.

Председник спортског савеза Лазар Радош истиче да ће набавка ергометра са спирометром значајно олакшати бављење спортом и такмичење великом броју спортиста.

– Набавка уређаја је посебно важна због тога што велики број деце у Бачкој Паланци жели да се бави спортом, и сада ће наши лекари бити у могућности да провере њихове здравствене потенцијале. Уједно ће наши клубови и спортисти моћи лакше и брже да обаве неопходне тестове – каже Лазар Радош председник Спортског савеза.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here