Бачкој Паланци у Амбасади Француске уручена награда „Екоопштина“

Извор: Општина Бачка Паланка

Општина Бачка Паланка проглашена је за екоопштину на истоименом конкурсу Амбасаде Француске и Европске уније. Тим поводом, Општина Бачка Паланка издала је саопштење које преносимо у целости.


Саопштење за јавност

Пројекат „Екоопштина“ је национално такмичење локалних самоуправа у области одрживог управљања отпадом и отпадним водама, урбане мобилности, енергетске ефикасност зграда и „зелених школа“. Поред Бачке Паланке награђено је још седам од 156 градова и општина који су учествовали на конкурсу.

Награде су уручене у Амбасади Француске, а свечаности је присуствовао и амбасадор Француске Пјер Кошар, који је рекао да се нада да ће пројекат „Екоопштина“ постати стуб француско-српске сарадње на тему одрживих градова.

У име општине Бачка Паланка додели награда су присуствовале Весна Велемир, помоћник председника и Надежда Ганић из Одељења за скупштинске и извршне послове. Оне су истакле да је општина Бачка Паланка у сарадњи с Владом Србије доделило 151 уговор за унапређење енергетске санације кућа и станова на територији општине, као и да се у више насељених места планира изградња канализационе мрежа као и уклањање дивљих депонија, а уграђује се и штедљива јавна расвета, која ће директно утицати на заштиту животне средине, јер ће драстично смањити потрошњу електричне енергије.

Унапређење заштите животне средине је један од најважнијих задатака сваке локалне самоуправе. То директно доприности квалитетнијем животу грађана и гарантује одрживу и квалитетну будућност за нове генерације – истакла је Надежда Ганић.

Од покретања пројекта „Екоопштина“у мају прошле године, више од 650 представника локалних власти Србије учествовало је на семинарима, а неколико стотина ученика из близу шездесет школа учествовало је на такмичењу у категорији „Зелена школа“.
Државна секретарка Министарства заштите животне средине, Сандра Докић истакла је да је буџет за заштиту животне средине троструко већи него пре 10 година, и најавила ново повећање буџета. Нагласила је значај сарадње са локалним самоуправама и синергију са другим министарствима захваљујући којим ће се финансирати изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, као и регионални центри за прераду отпада у безбедним условима.

Конкурс „Екоопштина“ замишљен као платформа за размену знања и примера добре праксе између француских и српских актера укључених у програме одрживог развоја градова и општина у следеће четири области : одрживо управљање отпадом, одрживо управљање водама, одржива урбана мобилност, енергетска ефикасност зграда. Посебну поткатегорију конкурса чине « Зелене школе“, која је намењена основним и средњим школама у Србији.

Након доделе награда потписан је и нови Споразум о сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији којиомогућити проширење пројекта „Екоопштина“, који постаје део иницијативе „Зелена агенда за Србију“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here