Да ли ће Општина Бачка Паланка поново занемарити одлуку Агенције за спречавање корупције?

Да ли ће Оља Нађ поново бити директорка Културног центра и поред препоруке Агенције за спречавање корупције да она не може да обавља ту функцију.

Конкурс за директора Културног центра Бачка Паланка је расписан још 24.08.2023. године и трајао је 15 дана. Како незванично сазнајемо једини кандидат за ово радно место је актуелна директорка, Оља Нађ.


Да ли ће Општина Бачка Паланка именовати Ољу Нађ, видећемо у данима који следе али је чињенично да је Општина још у току 2022. године од Агенције за спречавање корупције добила препоруку да Ољу Нађ разреше са места директорке Културног центра Бачка Паланка.

Наиме, да подсетимо, Агенција за спречавање корупције је крајем децембра 2021. године објавила решење којим се изриче мера јавног објављивања препоруке за разрешење Оље Нађ са места директорке Културног центра Бачка Паланка. Разлог за доношење такве одлуке било је то што је Нађ побољшала радноправни статус и повећала коефицијенте за обрачун зараде двојици чланова  Управног одбора из сопственог колектива, Драгану Прици и Ненаду Еречковићу, а да о томе није обавестила Агенцију. Ово је АСК окарактерисала као сукоб интереса и кршење поменутог закона, како наводи у свом решењу.

Скупштина општине Бачка Паланка је по овом предмету обавестила Агенцију о томе да неће да поступе по иницијативи Агенцији, јер је у току управни спор који је покренула управо Оља Нађ.

Скупштина Општине Бачка Паланка, се оглушила о препоруку Агенције за спречавање корупције, па су БАП ВЕСТИ потражиле мишљење Агенције управо по питању случаја Оље Нађ.

Пренећемо делове одговора који смо добили о овом случају

„Иако орган јавне власти није обавезан да поступи по иницијативи Агенције и разреши јавног функционера са јавне функције, нити је прописана прекршајна одговорност за непоступање органа јавне власти, Агенција указује на чињеницу да је сукоб интереса и Уставом забрањен.  Стога неизвршавање одлука јединог независног, државног органа који је надлежан да решава о сукобу интереса при вршењу јавних функција представља друштвено штетно понашање и води обезвређивању и урушавању правног поретка. Непоступање органа јавне власти по иницијативи за разрешење нарушава поверење грађана, владавину права и поштовање институција.

У конкретном случају, у поступку у којем је мера јавног објављивања препоруке за разрешење изречена Ољи Нађ, директорки Културног центра Бачка Паланка, орган јавне власти, Скупштина општине Бачка Паланка, обавестила је Агенцију о томе да неће да поступе по иницијативи Агенцији, јер је у току управни спор.

Напомињемо да подношење тужбе управном суду, односно покретање управног спора не одлаже извршење решења Агенције, јер је решење Агенције, постало извршно даном достављања јавном функционеру одлуке Већа Агенције којом је жалба одбијена“ – наводи се у одговору Агенције за спречавање корупције.

Дакле, иако је решење Агенције за спречавање корупције извршно, Скупштина општине Бачка Паланка, се оглушила на препоруку да се Оља Нађ разреши функције директорке Културног центра. Видећемо ускоро, да ли ће се и код одлучивања о новом директору занемарити то што Агенција мисли да се Оља Нађ бавила коруптивним активностима.

„Добра полуга која би подстакла поступање органа јавне власти по иницијативи Агенције је на пример решење прописано Законом о високом образовању (одредба чл. 64.) по коме је за избор, именовање или постављење на јавну функцију, услов да лице нема изречену меру јавног објављивања препоруке за разрешење“. – кажу у Агенцији.

Аутор: Драган Јовић, одговорни уредник БАП ВЕСТИ

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here