Како до обештећења за породиље у Бачкој Паланци?

Уставни суд је одлучио да се накнада за породиљско и негу детета није добро рачунала за жене које су пре породиљског биле на трудничком боловању

Све породиље које пре трудноће нису имале 18 месеци стажа, а морале су да одржавају трудноћу, имаће право на већу накнаду током породиљског боловања.


Њихова накнада ће се обрачунавати као и женама које имају 18 и више месеци стажа. Такву одлуку је средином фебруара донео Уставни суд, а измене се односе на све мајке које су добиле бебу у последњих шест година.

По слову закона (став закона о уставном суду 61. члан) све маме које су од 1. јула 2018. до сада биле у овој групи, моћи ће да траже да им се ревидира првобитно решење и да им се исплати разлика у новцу. То произилази такође и из претходне одлуке Уставног суда која се односила на измену одредбе закона које се односе на мајке деце са инвалидитетом.
Сада би све жене које су имале више од 18 месеци стажа пре трудничког боловања, не мора да буде непрекидан, требало би да се обрате својим локалним самоуправама или Секретаријату за дечју и социјалну заштиту, како би добиле обештећење.
У случају општине Бачке Паланке, све жене које имају право на обештећење, могу захтев да поднесу у згради Општине, соба број 8. Потребно је понети очитану личну карту или копију, копију рачуна и попунити захтев који се добија у Општини.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here