Ко сме да наплати казну за бацање смећа ван контејнера?

Прописана су овлашћења комуналног инспектора.

Izvor: Nedeljne novine

На седници Скупштине општине Бачка Паланка, 16.09.  донета је Одлука о изменама и допунама Одлуке о комуналним делатностима. Питање је, на који начин и ко ће овакву одлуку спровести у дело?


Посебно питање су дивље депоније. Пример – рушевина уз пругу у улици Ранка Шипке, други напуштени привредни објекти, породичне куће и слично. Како ће се ући у траг починиоцима да би се спровеле прописане санкције?

ОДГОВОР СЛУЖБЕ ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ- Инспекцијски надзор над спровођењем Одлуке о комуналним делатностима врши комунални инспектор Општинске управе Општине Бачка Паланка. Одредбама ове одлуке, прописана су овлашћења комуналног инспектора у поступку утврђивања чињеница од значаја за инспекцијски надзор. Законом о инспекцијском надзору се одређује садржина, врсте и облици и поступак инспекцијског надзора. Законом о прекршајима уређују се, између осталог: услови за прекршајну одговорност, издавање прекршајног налога, поступак извршења одлуке и друго.

Инспектори имају овлашћења ауторитативног карактера која им омогућавају остваривање њихове улоге у спречавању и отклањању уочених незаконитости. Инспекцијске активности и мере, у зависности од резултата надзора, могу бити: превентивне, мере за отклањање незаконистости, посебне мере наредбе, забране или заплене и репресивне мере (прекршајни налог и др.). Основни метод рада у вршењу инспекцијског надзора је инспекцијски преглед који се остварује непосредним увидом у правне и фактичке ситуације. Теренским инспекцијским надзором на лицу места и непосредним опажањем и увидом инспектора у поступање надзираних објеката, утврђују се одлучне чињенице (радња, време иместо извршења прекршаја, учинилац прекршаја).

Уколико приликом инспекцијског надзора открије прекршај из његове надлежности, комунални инспектор ће учиниоцу прекршаја издати прекршајни налог. У ситуацијама када су околности откривања или природа прекршаја такве да се учинилац прекршаја не може утврдити, комунални инспектор је овлашћен да ЈКП „Комуналпројект“ Бачка Паланка, као вршиоцу комуналне делатности  – наложи чишћење јавне површине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here