Да ли је селу потребан лекар?

Времеплов „Недељне новине“ број 138 од 20. августа 1967. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 138 од 20. августа 1967. године.


400 страних туриста

Према подацима које смо добили у хотелу „Турист“ Бачку Паланку је закључно са 15. августом посетило 390 туриста. У исто време остварено је 740 ноћења рачунајући само стране госте, што представља велику цифру нарочито када се упореди према прошлогодишњим бројкама. Највише туриста било је из СР Немачке, Чехословачке, Сједињених америчких држава, Италије, Аустрије, Совјетског Савеза, а нешто мањи број из Мађарске, Бугарске, ДР Немачке и Енглеске.

Највећа посета била је у фебруару и априлу, а најмања у јануару и јуну. Међутим, по свему судећи август и септембар ће бити најпосећенији јер се сваким даном бележи већи интерес страних туриста за Бачку Паланку.

За туристичке раднике изгледа тек сада настаје пуна туристичка сезона. Интересовање домаћих, а у последње време и страних туриста за Бачку Паланку је све веће. Природне лепоте Бачке Паланке и околине уз то одлични ловни и риболовни терени постали су примамљиви не само за домаће, него и за стране госте…

У иностранству ради око 1.300 радника

Према најновијим подацима Завода за запошљавање до сада је из општина Бач и Бачка Паланка на рад у иностранство отишло око 1.300 радника. Највише их је у Западној Немачкој, Француској и Аустрији, а нешто мање у Шведској и Холандији… Од 24 радника колико их је преко Завода ове године отишло у иностранство највише ради у трговини, угоститељству и текстилној индустрији.

Сви они уживају социјалну заштиту као и њихове породице јер је постигнут споразум и потписана конвенција са неким земљама па радници уплаћују редовне доприносе као што су то чинили у нашој земљи. Међутим, то важи само у Француској, Аустрији и Италији, а са Западном Немачком, мада је више пута покушавано, није постигнут споразум о конвенцији.

За сада највећи проблем представља отварање девизног рачуна где би радници слали своју уштеђевину, пошто Банка у Бачкој Паланци још није успела да га отвори – рекао нам је референт за запошљавање радника Никола Цвејић.

Да ли је селу потребан лекар?

Прошлог понедељка у Нештину је одржан састанак Савета Месне заједнице са једном једином тачком дневног реда: да ли је селу потребан лекар. Овом састанку присуствовали су и потпредседник општинске Скупштине Бошко Самарџија и управник Дома здравља др Драган Јовановић.

–Одавно нисмо имали лекара у својој средини – рекли су тада Нештинци. – Доста нам је одлазака у Сусек и Илок… Ових дана, када су сазнали да ће Дом здравља из Бачке Паланке послати лекара у село – Нештинци су одједном променили своје мишљење.

-Нама лекар није потребан! – био је закључак проширеног пленума Месног одбора Социјалистичког савеза. – Задовољни смо и са оним у Илоку. Међутим, већина у селу није била таквог мишљења. Да је тако показало се и на седници Савета Месне заједнице. – Ја сам и на пленуму Социјалистичког савеза рекао да нам је лекар потребан – рекао је председник Месне заједнице Никола Јовић. – То ће потврдити и грађани на збору бирача. Слично мишљење изнели су и Сава Стојковић и Рада Влајковић…

Опрема за гашење бензина

Црвени „комби“ што га је пре извесног времена набавила професионална ватрогасна јединица у Бачкој Паланци омогућиће нашим грађанима миран сан – помоћу нове опреме ватрогасци су сада способни да изађу на крај са пожарима и лако запаљивих течности (бензина и других), затим пожарима електричних уређаја и свим осталим које захтевају такозвано „суво гашење“ тј. где не долази у обзир традиционална интервенција уз помоћ воде.

– Снабдели смо наш нови комби свим потребним уређајима за гашење пожара хемијским средствима и остаје само да се ти уређаји монтирају – рекао нам је командир бачкопаланачке професионалне јединице.

Недостаје још само апарат са кисеоником који треба да стигне ових дана. Набавком овог специјалног возила и уређаја за интервенцију хемијским противпожарним средствима знатно је олакшан наш посао јер би се иначе нашли пред скоро нерешивим проблемом у случају избијања пожара бензина или других лако запаљивих средстава.

Из матичарског звања

Добили сина: Босиљка и Недељко Срдић, Смиљана и Благоје Васлић, Лудмила и Рајко Бокан. Љубинка и Иван Вукадинов, Милева и Лука Крстановић, Смиља и Живко Маљковић, Петра и Мирко Ерић, Јелица и Алојзије Церкез, Зора и Милан Баук и Роса и Гојко Ковачевић.

Добили кћер: Каролина и Андрија Бузек, Зузана и Стеван Хугар, Илона и Ференц Уташи, Вукосава и Слободан Радонић, Ђурђа и Стеван Баћанов, Милостива и Милош Урошев, Златица и Ратко Грмуша, Невенка и Славко Илић, Милка и Рајко Пупац, Десанка и Север Васиљев, Даница и Богдан Јапунџа, Босиљка и Радивој
Михајловић.

Венчани: Ратко Богуновић и Сава Влаисављевић, Чедомир Бобић и Даринка Крнета, Јоца Гојков и Смиљана Попов, Георгије Папић и Невенка Тадић, Бошко Петровић и Милица Грмуша.

Умрли: Јулка Јуришин рођена Јанковић (84), Стеван Рајда (71), Терезија Ципак рођена Балаж (87), Стеван Петровић (78) и Илија Мандић (48).

Најзад почиње

У табору „Бачке“ влада оптимизам и опште је мишљење да ће „Слобода“ из Титовог Ужица оставити два бода у Бачкој Паланци.

– Ова утакмица за нас је од велике важности. Играчи морају дати све од себе како би већ на старту „укњижили“ два бода – рекао је Славко Малетин Вава…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here