Младеново се опоравља од олује

У Младенову је ванвременска олуја оставила иза себе праву пустош

Извор: Недељне новине

МЛАДЕНОВО – Невреме праћено јаким ветром које се 21. јула обрушило на Младеново, претило је да измени лик овог места, које је настало још у тринаестом веку.


Никада у дугој и богатој историји свог постојања, ово село није доживело такву катаклизму као двадесет првог јулског дана ове године. Готово да нема куће у Младенову, на којој нису биле видљиве последице ванвременске олује.

Највише су настрадали кровови стамбених објеката, али и бројна стабла листопадног и четинарског дрвећа, телефонска и струјна мрежа.

– Олујно невреме, стигло је до нас из Хрватске, па је наше село које се на неки начин граничи са овом државом било, баш као и Бачка Паланка, прво на удару. Највише су страдали стамбени објекти, штета начињена у пољопривереди такође је огромна, али свакако што је најважније, људских жртава није било. Неколико десетина кућа олуја је потпуно открила, а на прсте од једне руке готово да се могу избројати објекти на којима није причињена материјална штета.

– Највише су урушени кровови, забати и терасе кућа. Срушени су чак и неки преградни зидови у кућама, а број уништених  листопаданих и четинарских стабала је веома велики. Углавном су била у питању старија стабла, која нису могла издржати снажне ударе ветра. Приликом падања, стабла су нанела велику штету кућама, помоћним просторијама, оградама око кућа. Близу 60 струјних бандера је потпуно уништено. Три дана након олује, било је потребно да село поново добије струју, и то само неки његови делови – каже Слободан Манојловић, председник Савета МЗ Младеново.

Две недеље након олујног невремена, ситуација се колико – толико нормализовала, иако су његови трагови још увек видљиви, готово свуда.

– Сви објекти који су претрпели мању штету, захваљујући великој ангажованости њихових власника брзо су санирани. Желим да истакнем, да је наш суграђанин Слободан Соро донирао два шлепера црепа, који је стигао из Кикинде. Цреп је подељен најугроженијим домаћинима. Да будем јасан, одредили смо приоритете, па смо цреп делили управо према тим приоритетима. Међутим, још увек има кућа које су без црепа, па је за овим грађевинским материјалом још увек изражена потреба овде код нас – наглашава Манојловић.

Постојао је и проблем пијаће воде, али је и он захваљујући пре свега ангажованости једног броја Младеноваљана, како – тако решен.

– Након олујног невремена село је остало не само без струје већ и без воде. У помоћ нам је притекла наша Земљорадничка задруга „Ловренац“. Руководство ове задруге обезбедило је агрегате који су прикључени на бунар, па смо готово све време имали воду за пиће и кућне потребе. Осим тога ЗЗ „Ловренац“ је својом механизацијом очистила путеве у селу који су били закрчени од стабала, грана дрвећа и других материјала, које је олујни ветар бацио на уличне путеве. Мислим, да је у новонасталој ситуацији солидарност наших суграђана била готово свуда присутна, и она је била од великог значаја у тешкој ситуацији која нас је задесила. Користим и ову прилику да замолим наше грађане, да буду стрпљиви у ситуацији која још увек није у потпуности превазиђена.

– Наш приоритет је био да се пре свих санирају објекти где људи живе. Око осамдесет одсто оштећених кућа је санирано, дакле, још треба доста тога да се уради. Радови су у току, завршићемо их заједно, помажући једни другима. Желим да кажем да нам је и један Бачкопаланчанин донирао бибер цреп, који је иначе готово немогуће наћи у продаји. И њега смо поделили најугроженијим грађанима. Овде код нас, још увек није решен проблем фиксне телефоније, али је зато све у реду са комуникацијом мобилним телефоном.

– Оштећена је и зграда месне заједнице, тако да њена секретарка своју дужност обавља из зграде месне канцеларије у нашем селу – рекао је Слободан Манојловић.

Председник Савета МЗ Младеново посбенио се захвалио локалној самоуправи, на несебичној подршци и помоћи у ситуацији која је задесила њихово село. Поред тога, захвалност иде и на адресу ЗЗ „Ловренац“, Слободана Сора, као и других појединаца који су учинили све да се последице елементарне непогоде у Младенову, колико толико санирају.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here