На пролеће извлачење барже потонуле код Бачке Паланке

Председник Удружења лађара Србије Бранислав Вајда изјавио је да се не очекују веће еколошке последице

1396

Анализе узорака воде из Дунава узете након акцидента код Бачке Паланке показују да нема промене квалитета воде у реци, а у Удружењу професионалних лађара Србије не очекују веће еколошке последице.


Немачки брод „Антонија“, који је пловио из Аустрије према Смедереву, ударио је у петак у стуб Моста 25. мај код Бачке Паланке, на територији пловног пута Хрватске. Том приликом потонула је баржа са 1.000 тона минералног азотног ђубрива.

„Верујем да неће бити већих еколошких проблема, поготову уз овако висок водостај Дунава, јер ће река брзо да апсорбује ту врсту загађења“, изјавио је ФоНету председник Удружења професионалних лађара Србије Бранислав Вајда.

Он је рекао да потонула баржа не представља опасност за пловидбу и да ће њено вађење бити организовано на пролеће.

„Дунав је речни ауто-пут и сваки потонули објекат треба да се уклони, као што се са ауто-пута уклањају оштећена возила“, изјавио је Вајда.

Према његовим речима, такви акциденти се догађају при високим водостајима, када Дунав носи велике количине различитог материјала, који може да блокира моторе на бродовима и онемогући управљање.

У таквим случајевима, због брзине којом се брод неконтролисано креће низводно, приликом судара због велике силе објекта обавезно долази до брзог потонућа.

„Хрватска је коректно обрадила акцидент, испоштовала комплетну процедуру, а у таквим случајевима мост се затвара док се не изврше све потребне провере“, изјавио је Вајда.

1 коментар

  1. Tekst priloga ne sadrži odrednicu iz naslova. Nedostaje podatak ko će i kako izvlačiti natovareni baržu, koja nosi milion kilograma tereta?! Bilo to na proleće ili bilo kada… Mnogo lakša plovila (npr. ratni brodovi),koji su takođe pod vodom na plovnim putevima, nalaze se na dnu Dunava već sedamdesetak godina…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here