Општина Бачка Паланка – Колико има вршњачког насиља у школама?

Информација о стању безбедности ученика у школама и Предшколској установи "Младост" за школску 2022/23 годину

841
Foto: Ilustracija

БАЧКА ПАЛАНКА – Прошле недеље пред већницима Општинског већа била је и Информација о стању безбедности ученика у школама и Предшколској установи „Младост“ за школску 2022/23 годину.


– После трагедије у ОШ „Браћа Рибникар“ у Београду у свакој основној школи су били присутни припадници МУП-а Србије, а од ове школске године у свим образовним установама морају бити присутни припадници полиције, рекла је руководилац Одељења за друштвене делатности Општине Бачка Паланка, Вера Жарковић.

Све школе и Предшколска установа „Младост“ су овом Одељењу доставиле извештаје о стању безбедности. Известилац Вера Жарковић навела је евиденцију за све школе на територији општине Бачка Паланка и ПУ „Младост“ о броју и степену насиља.

У ОШ „Жарко Зрењанин“ у Обровцу је евидентиран мали број случајева насиља и насилног понашања нижег нивоа, у ОШ „Бранко Ћопић“ у Младенову евидентирано је 14 ученика који су починили насиље првог нивоа или лакше повреде обавеза, три ученика су учинила насиље другог нивоа и три ученика која су починила насиље трећег нивоа.

У ОШ „Алекса Шантић“ у Гајдобри евидентиран је један случај физичког насиља првог нивоа и један случај физичког насиља другог нивоа, а у ОШ „Свети Сава“ је за 50 ученика примењен појачани васпитни и друштвено-корисни рад због насиља првог нивоа и чињења лакших повреда обавеза, док су у овој школи евидентирана још три случаја насиља другог нивоа.

У ОШ „Вук Караџић“ је евидентиран један случај насиља првог нивоа и то дигитално насиље, три случаја првог нивоа односно физичко насиље, осам случајева насиља другог нивоа од чега је шест случајева физичког, један дигиталног и један психичког насиља. Једна претња физичким насиљем је такође евидентирана у овој школи, као и пријава о планирању насиља.

У Гимназији „20. октобар“ је евидентиран један случај вређања угледа, части и достојанства личности, а починилац је ученица у односу на професора и један случај насиља ван школе у коме су учествовале две ученице Гимназије.

У ОШ „Десанка Максимовић“ је евидентиран случај самоповређивања, а у ССШ „Др Радивој Увалић“ евидентирано је десет случајева насиља од чега три физичког, три дигиталног, један случај угрожавања здравствене безбедности ученика и запослених у школи и један случај самоповређивања.

У ШОМО „Стеван Христић“ је насиље сведено на минимум, а у Предшколској установи „Младост“ је тим за за заштиту реаговао у три случаја. У ОШ „Здравко Челар“ у Челареву није било већих кршења правила понашања ученика нити деструктивног понашања.

Преостале васпитнообразовне установе су у својим извештајима навеле да у ОШ „Милета Протић“ у Товаришеву није било потребе за интервентним активностима, у ОШ „Браћа Новаков“ у Силбашу и ОШ „15. октобар“ у Пивницама се образовно васпитни рад одвијао у безбедном и подстицајном окружењу за ученике, а у
ШОМО „Стеван Христић“ и Техничкој школи „9. мај“ нису евидентирани случајеви насилног понашања.

Што се тиче Предшколске установе „Младост“, она је своје активности усмерила на развијање толеранције и прихватање различитости, набраја руководилац Одељења за друштвене делатности Вера Жарковић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here