Израел тражи да се 1,1 милион Палестинаца евакуише на југ Газе за 24 сата

УН: Повуците наредбу, догодиће се хуманитарна катастрофа

Фото: EPA-EFE/Erik Marmor

Седми дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израел је упозорио Палестинаце да се за 24 сата евакуишу на југ Газе. УН сматрају да је то немогуће извести без разорних хуманитарних последица. Апелују да се наредба повуче.


Према наводима Министарства здравља у Гази, број погинулих порастао је на 1.537, док је повређено 6.612. Међународни Црвени крст упозорава на могућу катастрофу у Гази због недостатка хуманитарне помоћи. Тел Авив је поручио да нема струје и воде за Газу док се не пусте сви таоци, а Хамас да нема разговора о таоцима док не престану напади на Газу. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског парламента Роберта Мецола стижу у посету Израел.

Хамас позива Палестинце у Гази да се не евакуишу

Палестинска милитантна група Хамас позвала је Палестинце који живе у Појасу Газе да не напуштају своје домове, упркос позиву израелске војске да се целокупно становништво севера те области у року од 24 сата евакуише на југ.

Хамас је оптужио Израел да води „психолошки рат“ слањем порука у којима палестинским цивилима и запосленима у међународним организацијама каже да треба да се евакуишу на југ.

„Окупатор покушава да шири и кружи лажну пропаганду на различите начине, са циљем да створи конфузију међу грађанима и поткопа стабилност нашег унутрашњег фронта“, наводи се у саопштењу Хамаса.

Из Хамаса додају да су запослени у међународним организацијама остали на својим радним местима и да се нису евакуисали.

Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (UNRWA) саопштила је раније данас да је преместила свој оперативни центар и особље на југ Газе, након што је израелска војска саопштила да целокупно становништво севера Појаса Газе – око 1,1 милион људи – треба да се пресели у јужни део те области у року од 24 сата.

Израел је већ искључио доток воде, струје и гаса у Појас Газе, а ново упозорење ИДФ-а могла би да укаже на то да је израелска војска спремна за копнену инвазију, наводи Тајмс оф Израел.

Амбасадор Израела при Уједињеним нацијама Гилад Ердан критиковао је УН због њихове реакције на упозорење израелске војске.

„Одговор УН на рано упозорење Израела становницима Газе је срамота. УН су дуги низ година затварале очи пред наоружавањем Хамаса и његовом употребом цивилног становништва и цивилне инфраструктуре у Појасу Газе за убиства и складиштење његовог оружја“, рекао је Ердан.

Додао је да би било боље да се УН усредсреде на враћање заробљеника, осуду палестинске милитантне групе Хамас и подршку праву Израела да се брани.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here