Отворена „Мађарска кућа“ у Бачкој Паланци

Свечаности су присуствовали бројни покрајински и локални званичници

Извор: Недељне новине

БАЧКА ПАЛАНКА: У суботу, 18. децембра, у Бачкој Паланци је отворена „Бачкопаланачка Мађарска кућа“.


Свечаности су присуствовали високи званичници: Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине, Славко Вечерин, суботички бискуп, Јено Хајнал, председник Мађарског националног савета у Србији, Арон Шутуш, председник Културног савеза војвођанских Мађара, Мита Лачански, заменик председника општине Бачка Паланка, Милан Чавић, председник Скупштине општине Бачка Паланка, Франтишек Гашпаровски, свештеник римокатоличке цркве, Владимир Бодор, председник регионалног одбора СВМ, представници православне и евангелистичке цркве и други представници културног и јавног живота.

У свом обраћању, Иштван Пастор је изразио задовољство што су паланачки Мађари најзад добили свој дом културе и посебно подвукао веома добар однос између народа у општини, за које ће „Мађарска кућа“ увек бити отворена.

Слично су беседили и остали говорници, после чега су пресецањем врпце заједно отворили објекат. Бискуп Вечерин је освештао нови дом, а између говорника, наступили су: мешовита певачка група „Нефелејч“ МКУД „Вечера Шандор“, цитрашки оркестар „Седеринда“ из Мејкута у Мађарској, Камерни хор „Бела Барток“ и Женски хор „Кантилена“ Мађарског народног културног центра из Куле као и рецитаторка Александра Жембери ученица основне школе.

У свом обраћању, председника МКУД „Вечера Шандор“, Золтан Фараго је рекао:

– Покушаћу укратко описати и захвалити се онима без којих данас не бисмо могли присуствовати овом догађају. Пре више од осам година родила се идеја у глави свештеника Франтишека Гашпаровског и председника Општинског одбора СВМ Владимира Бодора да спасу од даљег пропадања цркву Св. Антуна и уједно остваре давни сан овдашње мађарске заједнице да имају сопствени дом. После потписивања уговора са суботичком Бискупијом и подршке локалне самоуправе, која је издвојила значајна средства, почела је израда пројектне документације и убрзо се кренуло са извођењем радова. Поред локалне самоуправе и покрајински Секретаријат за привреду је учествовао у финансирању. Ова средства су била довољна да се заврше прве две фазе радова. За заршетак треће фазе и уређење просторија, на предлог СВМ и Мађарског националног савета, средства је обезбедила влада Мађарске и фондација „Бетлен Габор“.

– Поред напоменутих појединаца и институција, искористио бих прилику да изразим захвалност првенствено Палу Бакошу, као и осталим оснивачима МКУД „Вечера Шандор“ који су храбро, 2001. године прихватили своју националну припадност и основали удружење. Поменуо бих и претходне председнике друштва, Шандора Андригу, Шандора Фарагоа, Тибора Хорвата и Хелену Маурер, који су некада у тежим а некада у лакшим околностима водили удружење. Мени, као садашњем председнику, припала је ова велика част да се за време мог мандата отвори културни дом, наша „Мађарска кућа“. Посебно бих се захвалио свима онима који су већим или мањим донацијама, добровољним радом, бодрењем и са пуно љубави помогли да истрајемо и оставимо ово непроцењиво благо следећим поколењима, где ће они моћи да даље негују мађарски језик, обичаје и културу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here