Сахрањен Михаљ Кертес

На вечни починак испраћен уз стару тамбурашку песму

Фото: З. Грумић

Некадашњи дугогодишњи директор Савезне управе царина и функционер Социјалистичке партије Србије Михаљ Кертес (75) сахрањен је данас на Градском гробљу Бачкој Паланци, у присуству многобројних грађана, пријатеља и поштовалаца који су дошли да одају последњу почаст човеку који је, посебно у свом родном месту, остао упамћен по томе што је, док је обављао високе дужности, помогао сваком коме је помоћ била потребна, али и по тешким последицама које је трпео након смене власти, крајем прошлог века.


Поред ковчега постављеног испред капеле, у дугом мимоходу, речи утехе супрузи Мирјани, кћеркама Драгани и Сањи, унуци Ани и зету Дејану упутили су некадашње колеге и политички сарадници међу којима и Радован Панков, представници Управе царине, потпредседник Скупштине Војводине Дамир Зобеница и генерални секретар покрајинског парламента Никола Бањац, председник бачкопаланачке општине Бранислав Шушница и бројни суграђани.

Пре него што је лафет с ковчегом кренуо, уз звуке Михаљеве омиљене песме „Осам тамбураша с Петроварадина“, у име породице се од свог оца опростила кћи Сања Кертес.

„Носићемо с поносом твоје име и презиме на уснама, док смо живи. Јер ми немамо чега да се стидимо“, рекла је она и захвалила свима који су протеклих тешких дана болести њеног оца били уз породицу на било који начин.

„Сви у Паланци, а и много шире, знају“, додала је она, „да Михаљ Кертес није одбио никога ко је од њега тражио помоћ“.

„Свима који су му се обратили, ако је могао, помогао је. Помагао је и онима који нису тражили помоћ“, казала је Кертесова кћи.

Свом суграђанину Браци захвалила је и Милка Милошев за велику помоћ када је њена породица била у невољи, а речи захвалности упутио је и један од старијих чланова породице Бериша са Косова и Метохије.

„Наш друг Кеки је мојој породици изашао у сусрет и то ћемо памтити док смо живи“, поручио је Бериша.

Породица је, због примене мера заштите од ковида, одлучила да не буде традиционалне даће након погреба, а новац за ту намену биће уплаћен Дечјем селу у Сремској Каменици.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here