Скупљи струја, гас, цигарете

Од 1. јануара

Електрична енергија ће од данас, 1. јануара, у Србији бити скупља за домаћинства и мале потрошаче у просеку осам одсто, а гас 11 одсто, одобрила је Агенција за енергетику Србије (АЕРС).


Просечна цена електричне енергије за домаћинства и мале купце, који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама код Електропривреде Србије (ЕПС), је 8,796 динара по киловат-сату (kWh), без пореза и такси, односно 12,40 динара по kWh са порезима и таксама и већа је у односу на досадашњу просечну цену за осам одсто.

АЕРС је навела да је сагласност за поскупљење струје дала на захтев ЕПС-а.

Струја је за домаћинства и мале купце претходно поскупела у септембру ове године, у просеку за 6,5 одсто, а ново поскупљење, по препоруци Међународног монетарног фонда (ММФ), уследиће и у мају 2023. године, такође за осам одсто.

Просечна цена природног гаса за домаћинства и мале купце од данас је у просеку већа за 11 одсто и износи, без пореза и такси, 4,08 динара по киловат-сату (кWх), односно 4,50 динара по кWх са порезима и таксама.

Цена гаса је претходно коригована у јулу прошле године за девет одсто, а према препоруци ММФ-а, требало би да се повећа и у мају за девет одсто. Гас би требало да поскупи и у новембру 2023. године за десет одсто и мају 2024. године, такође за 10 одсто.

Цигарете скупље десет динара по паклици

Цигарете ће од данас, 1. јануара, због акцизе у просеку поскупети десет динара по паклици, па ће најјефтинија коштати 310, а најскупља око 600 динара.

Од када је усвојен акцизни календар, крајем 2020. године, цигарете поскупљу два пута годишње, у просеку за по 10 динара. Једно поскупљење је почетком године, док је друго у јулу.

Подизање цена цигарета трајаће до 2025. године. На цену цигарета зарачунава се и пропоционална акциза од 33 одсто, која би требало да остане непромењена и наредних година. На све то се додаје и порез на додату вредност (ПДВ), па ће због увећаних државних намета произвођачи повећати цену.

Циљ повећања акцизе је усклађивање са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици.

И износ акцизе на течности за пуњење електронских цигарета биће увећан за динар по милиметру.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here