Спомен обележја Јовану Дучићу и Александру Кисину у Гајдобри

Донета одлука о подизању две бисте у центру Гајдобре

Фото: БАП ВЕСТИ

БАЧКА ПАЛАНКА – На седници Општинског већа одржаној у четвртак, 4. маја, утврђен је предлог одлуке о подизању спомен обележја – бисте Јовану Дучићу и Александру Кисину. 


Руководилац одељења за скупштинске и извршне послове Младен Лучић, известилац по овој тачки, рекао је да ће бисте бити подигнуте у центру Гајдобре (плато испред Месне заједнице), а да ће се финансирати путем донација.

Јован Дучић био је српски и југословенски песник, писац, дипломата и академик. У дипломатији је успешно службовао преко три деценије у неколико градова. Он је први југословенски дипломата са титулом амбасадора.

Један је од најзначајнијих песника српског модернизма и најзначајнији лиричар. Био је један од оснивача Народне одбране, националне невладине организације у Краљевини Србији. Прву збирку песама Дучић је објавио у Мостару 1901. године у издању мостарске Зоре, затим другу у Београду 1908. године у издању Српске књижевне задруге. Писао је доста и у прози: неколико литерарних есеја и студија о писцима, Благо цара Радована и песничка писма из Швајцарске, Грчке и Шпаније.

Александар Кисин је био добровољац у 549. бригади на Косову и Метохији, а када је загустило на Кошарама, генерал Делић је одлучио да ову групу добровољаца предвођену чланом Удружења Крстом Петковићем, резервним капетаном, претпочини противтерористичком батаљону 72. Специјалне бригаде „Соколовима“.

Батаљон је заједно са добровољцима имао тежак окршај са албанским терористима и припадницима војске Албаније, који су издашно подржавани од стране НАТО-а. У тој борби рањени су мајор Жунић Зоран, капетан Крсто Петковић и војник Александар Кисин. Александар је од последица рањавања преминуо током истог дана, мајор Жунић неколико година касније, а капетан Петковић је преживео. Александар је сахрањен на гробљу у Гајдобри.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here