Značajno smanjen broj sklopljenih brakova u opštini Bačka Palanka

Koliko je sklopljenih a koliko razvedenih brakova bilo u 2020. godini?

1916

BAČKA PALANKA: Već smo pisali da se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku od jula ove godine, nastavio trend pada broja stanovnika u celoj Srbiji pa i u opštini Bačka Palanka. To je slučaj bio i protekle 2020. godine. 


Broj umrlih skoro je duplo veći od broja rođenih – 894 umrlih i 451 rođena beba dovode do negativnog prirodnog priraštaja koji nas „prati“ još od početka devedesetih godina.

Matičari u opštini Bačka Palanka još početkom ove godine su nam izneli podatke o velikom broju umrlih, te da su, nažalost, minule godine imali mnogo više posla sa prijavom umrlih lica nego sa mladim parovima koji žele da sklope brak.

Na sajtu Republičkog zavoda za statistiku podaci za 2020. godinu, kada su u pitanju sklopljeni i razvedeni brakovi, navode se sledeći podaci: 178 sklopljenih brakova i 77 razvedenih. Ako te podatke uporedimo sa 2018. i 2019. godinom, razlika u broju sklopljenih brakova je očigledna.

Foto: Printscreen

Mnogi parovi su od sklapanja braka odustajali usled nemogućnosti organizovanja većeg slavlja zbog pandemije, kažu matičari, koji su imali zakazana venčanja, pa onda odložena ili otkazana.

Pandemija ipak nije uticala na sve, a tu se ubraja i broj razvedenih brakova. U 2020. on jeste nešto manji nego 2019. ali poslednjih godina, brojke su približne.

Tendencija pada broja sklopljenih brakova postoji već duži niz godina, a pandemija korona virusa te brojke je dodatno smanjila. Ograničenja u broju ljudi u zatvorenom prostoru onemogućila su organizovanje svadbi, koje su od strane stručnjaka za borbu protiv korona virusa označene kao događaji na kojima dolazi do zaražavanja velikog broja ljudi.

Ipak, postavlja se pitanje da li je samo nemogućnost organizovanja svadbe uticala na smanjenje broja sklopljenih brakova ili je ipak bilo i drugih faktora. Mnogi mladi su ostali bez posla, rad u inostranstvu takođe je bio otežan, a nije zanemarljiva činjenica da je veliki broj mladih potražio pomoć stručnjaka usled depresije takođe izazvane posledicama pandemije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here