Конституисан сазив Скупштине Србије – буран почетак уз пиштаљке и транспаренте

Полагање заклетве у сали и холу

169
Фото: Screenshot/RTS

У Скупштини Србије интонирањем химне почела конститутивна седница. Конституисан је нови сазив Народне скупштине пошто је верификациона комисија потврдила мандат за свих 250 посланика, преноси РТС.


Део посланика је положио и потписао заклетву у сали, док је део посланика напустио заседање и заклетву положио у скупштинском холу. Почетак седнице обележило негодовање, пиштаљке и транспаренти кандидата за посланике са листе „Србија против насиља“, али и пароле са галерије из редова „Србија не сме да стане“. Након полагања заклетве, председавајући је закључио данашњи рад Скупштине.

Конститутивну седницу обележила је напета ситуација.

И власт и опозиција су на почетку седнице једна другој показивали плакате. Опозициони посланици су подигли транспаренте на којима је између осталог писало „Избори су покрадени“, „Косово је Србија“, као и фотографиу Александра Вучића на којој пише „Шеф мафије“.

Опозиција је у међувремену напустила седницу којом председава најстарији посланик, Стојан Раденовић, са листе „Александар Вучић – Србија не сме да стане“.

Део посланика у холу положио заклетву

Након што је део посланика напустио скупштинску салу, положио је и потписао заклетву у холу парламента.

Посланица листе СНП Настасја Баковић рекла је да заклетву дају пред грађанима Србије.

Она је додала и „да не желе да је полажу са људима који су своје мандате стекли крађом избора, који свакодневно крше законе и којима речи заклетве ништа не значе“.

Међу посланицима листе “Србија против насиља” нису били посланици Демократске странке.

Председник Нове ДСС Милош Јовановић рекао је да је коалиција НАДА одлучила да не положи заклетву у сали где је, како је рекао, “већина која је добила мандате на покраденим и нерегуларним изборима, већина која уништава Србију, гази Устав, која нема своју реч и која каља ову зграду и заклетву и све што би требало да представља”.

“Зато ћемо ми сад овде, као српска коалиција НАДА коју чине Нови ДСС И ПОКС дати заклетву”, рекао је Јовановић новинарима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here