Пољопривредници потпуно блокирају пут Бачка Паланка – Нови Сад (ВИДЕО)

Пољопривредници ће током дана потпуно блокирати саобраћај на путу Бачка Паланка - Нови Сад

5819
Фото: Архива

БАЧКА ПАЛАНКА – Пољопривредници из бачкопаланачке општине који су се придружили протесту, који већ трећи дан траје широм Србије, данас (18.05.) спремају се за потпуну блокаду саобраћаја на путу према Новом Саду, на излазу из Бачке Паланке, код мотела „Полој“.


Како сазнајемо од учесника протеста, блокаде ће трајати по 30 минута, након чега ће се по сат времена саобраћај одвијати нормално. Трактори ће онда поново бити постављени на 30 минута и тако до 17:30 часова. Наредног дана, у петак 19.05. блокаде по овом режиму почеће од 09:00 часова.

После неуспелих преговора са властима, пољопривредна удружења блокирају поједина места у Србији, а ако им захтеви не буду испуњени, најављују долазак тракторима до Београда.

Фото: Приватна архива

Захтеви пољопривредника су:

  • Гарантована откупна цена млека од 78 динара по литру, без пореза на додату вредност (ПДВ),
  • Субвенције по хектару од 35.000 динара и да се на дизел не обрачунава акциза и ПДВ,
  • Субвенција по крави у износу од 40.000 динара,
  • Да се обезбеди цена пољопривредних производа, пшенице, кукуруза, соје и других као на берзама у Будимпешти и Паризу.
  • Дизел гориво за све обрадиве површине без акциза са ПДВ-ом 100 литара по хектару за ратарске културе и 300 литара по хектару за повртарске културе.

Влада Србије наглашава: Не можемо да понудимо загарантовану цену млека

Влада Србије је током разговора са пољопривредницима више пута нагласила да једино што не може да понуди је загарантована цена млека.
„Тако нешто није могуће учинити са ценом било којег производа“.

Имајући у виду да пољопривредници који су у протесту у медијима наглашавају да не траже загарантовану цену млека, председница Владе Србије их позива на наставак разговора у било којем тренутку.

„Влада Србије је спремна да у било ком тренутку настави разговор о свим питањима који су важни за пољопривреднике и дубоко је посвећена најбољем интересу свих“ – нљводи се у саопштењу Владе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here