Poslodavci nisu za povećanje minimalca od 130 dinara

1507

Rezultati internog istraživanja Unije poslodavaca Srbije o stavovima poslodavaca u vezi sa minimalnom cenom rada u zemlji, koje je sprovedeno tokom jula u 100 kompanija, pokazalo je da dve trećine poslodavaca smatra da se u državi nisu stekli uslovi za rast minimalne cene rada.

Brojke pokazuju da 68 odsto poslodavaca smatra da se nisu stekli uslovi za rast minimalca, dok od 32 odsto poslodavaca koji smatraju da minimalna cena rada treba da se poveća, skoro polovina smatra da to povećanje može da bude do 140 dinara.
Minimalna cena rada sada iznosi 130 dinara.
„Kao članovi Socio-ekonomskog saveta, sproveli smo interno istraživanje kako bismo do 15. septembra mogli da na sastanku Saveta kažemo mišljenje privrede i damo smernice o eventualnom povećanju minimalne zarade, kaže predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.
Poslodavci iz prerađivačkog sektora, pokazuje istraživanje, u većini su jednoglasni da je potrebno povisiti cenu radnog sata, dok su poslodavci iz trgovinske delatnosti protiv rasta minimalne cene rada, jer smatraju da se nisu stekli uslovi za rast zarada u tom sektoru.
Veoma je važno da veliki broj kompanija nije reklo da ne dolazi u obzir povećanje, već su ostavili mogućnost da, kada za to dođe vreme, da se usklade cene minimalnih primanja sa rastom inflacije i rastom BDP“, objašnjava Atanacković.
On kaže da su za povećanje minimalne cene rada najviše firme koje posluju u Vojvodini i Beogradu.
Atanacković navodi da od 32 poslodavaca koja su se izjasnila za povećanje, dve firme nisu dale predlog visine minimalne cene rada, njih 13 je definisalo iznos minimalne cene rada do 140 dinara, dok je 17 poslodavaca opredelilo iznos veći od 140 dinara.
Istraživanje takođe pokazuje da se svega pet poslodavaca iz Istočne i južne Srbije izjasnilo za povećanje minimalne cene rada.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here