Акцизе веће за осам одсто: Поскупљују бензин, дизел, цигарете, алкохол и кафа

Од 1. октобра све поскупљује: Чега ће се прво грађани одрећи?

695

Акцизе на бензин, дизел, цигарете, алкохол и кафу од данас, 1. октобра увећане су за осам одсто, што значи да је на помолу ново поскупљење ових производа.


Акцизе на бензин, дизел, цигарете, алкохол и кафу од данас, 1. октобра увећане су за осам одсто, што значи да је на помолу ново поскупљење ових производа.
Другим речима, због ванредног и непланираног увећања специфичне акцизе од осам одсто, која уместо садашњих 84,25 динара у државну касу „гура“ 90,99 динара по пакли, и они би могли у своје касе да убаце више од 10 динара уобичајеног поскупљења цигарета па би цена најскупље паклице могла да оде и преко 650 динара.

Треба да се зна да ништа јефтиније неће проћи ни они који су класичне цигарете заменили електронским, јер ће и течност за њихово пуњење имати корекцију од осам процената. У тој групи су и љубитељи несагоревајућег дувана.

Све те новотарије уводе се како би се Србија ускладила са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих нешто више од 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици.

При том, од јануара 2024. године, акцизе ће бити уведене и на никотинске врећице, такозвани „снунс“. Пошто овај производ није уврштен у постојећи Закон о дувану, у изменама овог документа биће третиран као дувански, што до сада није био случај. Одлуку о томе треба до краја године да донесу посланици Народне скупштине, а ако је судити по јавној расправи, која је завршена 28. септембра, од Нове године и на „снус“ ће се плаћати акцизе.

И љубитељима кафе вероватно ће овај напитак загорчати живот јер и ту се увећава акциза за осам одсто.

У зависности од врсте, држава ће, примера ради, за непржену кафу уместо садашњих 92,99 по килограму узимати 100,43 динара док ће за пржену тај намет скочити за 9,30 динара односно биће од 125,53 динара. У теорији би то могло да значи увећање цене бар за овај износ а у пракси и већи. То је случај и са љубитељима добре капљице, који ће такође морати да издвоје више пара за своје алкохолне напитке јер је и ту држава кориговала акцизе навише.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here