Нове цене цигарета

Ново поскупљење

922
Фото: Pixabay

Цигарете произвођача „Филип Морис интернешнал“ из Ниша и „Јапан тобако интернешнал“ из Сенте од почетка недеље скупље су за 10 динара.


Исто толико ће од понедељка бити више цене паклица и компаније „Бритиш американ тобако“ из Врања. До ових поскупљења долази због редовног усклађивања акциза. То значи да ће потрошачи најјефтиније паковање плаћати 340, а најскупље 620 динара.

Пратећи акцизни календар, једно поскупљење стиже почетком, а друго половином године. Обично све дуванџије то чине готово у исто време. Када један произвођач подигне цене и остали то учине у року од десетак дана. Циљ ових измена је усклађивање са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици. То значи да ће након поскупљења у наредној години, пушачи у Србији у свом пороку да уживају по истим ценама које важе у Европској унији.

Изузетак је била 2023. када су била три поскупљења, јер је Влада у октобру повећала акцизе на цигарете за осам одсто. То је утицало да произвођачи подигну цене за 10 динара. Са тим октобарским увећањем акцизе, држава по једној паклици приходује 90,99 динара, док је до 1. октобра то износило 84,25 динара.

Цене дуванских производа се, иначе, не увећавају аутоматски два пута годишње, већ Влада Србије мора да их одобри и то на основу поднетог захтева сваког произвођача.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here