Данас је Сабор Светог архангела Гаврила, најбољи дан за нови почетак

Данас је Сабор Светог архангела Гаврила

695

Српска православна црква и њени верници славе Светог архангела Гаврила, благовесника радости, једног од седам великих ангела серафима који су учествовали у стварању света, најближих престолу Господа- пише РТС.


Празник Сабор Светог Архангела Гаврила слави се двапут у години – 8. априла и 26. јула, као летњи Аранђеловдан.

Архагел Гаврило је сведочанство о почетку настајања Божје творевине пренео пророку Мојсију јавивши му се у пустињи и поучивши га како да напише књигу Постања. Слави се као анђео Благовесник задужен за радосне или благе вести, и онај који је најавио Захарији рођење Јована Претече Христовог – Светог Јована Крститеља.

Jавио се Јоакиму и Ани и најавио рођење Пресвете Богородице Марије, а потом се јавио и њој да ће родити сина, спаситеља људског рода, Исуса Христа.

Највећа и најрадоснија вест у хришћанству коју је архангел Гаврило јавио је Васкрсење Христово.

Међу верницима је познат по једној од најлепших фрески – „Бели анђео“ из манастира Милешева. „Бели анђео“ је део композиције „Мироноснице на Христовом гробу“, а на фресци је представљен архангел Гаврило раширених крила, обучен у бео хитон како седи на великом камену и усплахиреним женама прстом указује на Христовог гроб, заправо у том тренутку већ место његовог васкрснућа.

„Бели анђео“ је гласник свевечне истине о Христовом васкрсењу и самим тим у српском народу се ова фреска укоренила као синоним за наду, спасење и чуда.

За овог свеца су везни многобројни обичаји. Девојке не ваља да узимају ручне радове у руке, да шију и плету. Ипак, у народу је остало устаљено веровање да је ово најбољи дан за нови почетак.

Светом архангелу Гаврилу је добро да се моле нероткиње, јер се верује да он доноси „благе“ и лепе вести.

Архангел Гаврило је често слављен светац. Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here