Повoдом Светског дана Рома Шушница уручио поклоне ученицима ромске националности

Саопштење Општине Бачка Паланка.

Поводом 8. априла, Светског дана Рома, председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница примио је ученике ромске националности и уручио им пригодне поклоне. Пријему код председника општине присутвовало је 9 ученика основне школе и двоје средњошколаца.


Пре тога је, поводом Дана Рома на јарболу пред зградом општине подигнута ромска застава. Пријему је присустововала и Шећа Коломпар, чланица Националног савета Рома, председница Одобра за службену употребу језика и писма и председница удружења “Чараин”, као и Маја Пилиповић председница општинског Савета за родну равноправност.

Шушница је истакао да је општина за школску годину 2023/2024, издвојила 619 хиљада динара за стипендирање ђака и студената ромске националности.

– За стипендрирање ученика издваја се 495.000 динара, а додатних 124.000 динара издвојено је за студентске стипендије, што омогућава студентима да наставе своје високошколско образовање без финансијских препрека. Осим тога, прошле године је додељено 250 комплета школског прибора, за шта је издвојено 340 хиљада динара – рекао је Шушница.

Он истиче да општина посвећено и предано ради на унапређењу положаја ромске националне мањине и свих становника Бачке Паланке и насељених места.

– Кад је у питању ромска национална мањина, пре три године спроведена је јавна расправа и усвојен Локални акциони план за Роме у Општини Бачка Паланка за период 2021-2025. године.

Буџетом за 2024. годину предвиђено је 2,5 милиона динара за подршку припадницима ромске националне мањине. За унапређење положаја у области становања 500 хиљада, а за социјалну инклузија имплементацијом Локалног акционог плана за Роме два милиона динара – истакао је Шушница, и додао: – Више од 10 година реализујемо инвестиције које доприносе бољем и квалитетнијем животу свих наших становника. Асфалтирамо путеве, градимо и реконструишемо вртиће, реконструишемо школе, градимо фискултурне сале, дечија игралишта, спортске терене, реконструишемо и градимо водоводну и канализациону мрежу. Пре неколико дана смо у сарадњи са Привредном комором Србије отворили Канцеларију и шалтер за привреду и предузетнике, а у току је реализација неколико великих инвестиција. Уређујемо пешачку зону и градимо дневни боравак за децу с посебним потребама – закључио је Шушница.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here