Ђедовић Хандановић: Литијум је дар од бога, лежимо на милијардама

Министарка је истакла да треба сагледати све ризике и све добре стране које пројекат носи

249
Фото: Министарство рударства и енергетике

Резерве литијума које Србија има у долини Јадра министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић описала је као „дар од бога“ и рекла да „лежимо на милијардама“.


Министарка је истакла да треба сагледати све ризике и све добре стране које пројекат носи и „да онда доносимо одговорне одлуке“, али да је то посао за будућу владу.

Ђедовић Хандановић је за РТС, одговарајући на питање да ли рударење литијума „узима неке наше друге дарове од бога – шуме, пољопривредно земљиште, воду, ваздух“, рекла да је Србија земља богата минералним сировинама и рудама, што се односи на литијум, борат, кобалт, никл, злато, сребро, угаљ, који су такође стратешке сировине.

„Ми те сировине треба да експолатишемо на најодрживији могући начин“, рекла је Ђедовић Хандановић.

На питање шта је са стопираним пројектом „Јадар“ и какве се промене још очекују у погледу енергетике, она је истакла да експлоатација сировина „доноси, пре свега економске користи“ и повећава бруто домаћи производ, плате, пензије и омогућава пуњење буџета.

„То је тако и за енергетски сектор, који морамо да развијемо, који морамо да унапређујемо. Значи да морамо једноставно да имамо у виду које су то предности и како да се носимо са ризицима које ти рударски пројекти носе са собом“, рекла је министарка енергетике.

Тврдећи да власт ради „на одговоран начин“ и доноси одлуке „на основу, пре свега, документације“, која је развијена и прошла јавни увид, „иза које могу да стоје и стручњаци и пре свега компаније које развијају одређене пројекте“, она је рекла како инвеститори „треба да докажу и покажу које се технологије користе, да ли су оне најмодерније“.

„Имамо право да тражимо примењивање највиших рударских стандарда, који се сваке године повећавају, пре свега у развијеним земљама“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here