Од новембра забрана увоза руске сирове нафте

„Шести пакет санкција ЕУ предвиђа забрану увоза руске сирове нафте после 1. новембра. Након овог периода биће могуће снабдевање сировом нафтом само са слободног тржишта", каже Зорана Михајловић

363
Фото: Pixabay

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да шести пакет санкција ЕУ према Русији значи да више неће бити могуће купити сирову нафту из те државе од 1. новембра и казала да ће „Нафтна индустрија Србије” нафту морати да набавља од других снабдевача на тржишту.


Михајловићева је навела да се то делом дешавало и до сада, те истакла да верује да то неће утицати на тржиште у Србији.

„Шести пакет санкција ЕУ предвиђа забрану увоза руске сирове нафте после 1. новембра. Након овог периода биће могуће снабдевање сировом нафтом само са слободног тржишта. Ми за ту одлуку знамо већ два месеца и радимо све што можемо да нађемо начин да не дође до поремећаја на нашем тржишту и верујем да ћемо у томе успети”, рекла је Михајловић одговарајући на питања новинара у Крушевцу, саопштено је из Министарства рударства и енергетике, преноси Танјуг.

Подсетила је да „Нафтна индустрија Србије” сирову нафту набавља преко ЈАНАФ-а, наводећи да ни до сада није у потпуности куповао руску нафту, већ је увозио и из Ирака и других земаља.

„У укупном билансу, око 50 одсто је била руска нафта, 30 одсто од других добављача, а 20 процената је то била домаћа сирова нафта”, навела је Михајловићева.

У наредних 10 дана стабилизација тржишта пелета

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је данас да се потпуна стабилизација на тржишту пелета очекује у наредних десетак дана.

Током боравка у Крушевцу она је изјавила је да ће Војска Србије помоћи ЈП „Србијашуме” у крчењу шумских путева, те да ће сви произвођачи пелета добити потребне количине сировог дрвета.

„Ограничили смо цену пелета, забранили извоз и на путу смо ка потпуној стабилизацији тржишта, посебно јер ће и Војска Србије помоћи ЈП „Србијашуме” код Књажевца и Медвеђе у крчењу шумских путева и биће довољно сировог дрвета за све произвођаче”, рекла је она, преноси Танјуг.

Навела је да око 110.000 домаћинстава користи пелет, а милион огревно дрво.

„Ми смо учинили све што смо могли за све категорије да добију на време енергент који користе. Инспекције су на терену, колико год то било непријатно, потребно је да покажемо да држава прати да ли се поштују донете одлуке”, рекла је она.

Навела је да је у 45 локалних самоуправа извршена контрола 151 привредног субјекта.

„Њих 108 поседује сву потребну документацију, док су код 37 утврђене неправилности и поднети су захтеви за покретање прекршајног поступка”, рекла је она.

Михајловићева је поручила да се свакодневно ради на стабилизацији тржишта како би домаћинства имала довољно пелета и огревног дрвета.

„Верујем да ће у наредних седам до 10 дана доћи до потпуне стабилизације”, закључила је она.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here