Грађани ће добити назад свој новац за неискоришћене ваучере

Реч је о 6,5 милиона евра – толика је вредност неискоришћених заменских ваучера

688

Грађани који нису искористили своје заменске ваучере, добијене на име туристичких путовања на која због пандемије корона вируса никада нису отишли, од 1. јануара 2023. године добијају свој новац назад.


Укупно 6,5 милиона евра грађанима треба да буде враћено најкасније до 1. фебруара, што је и предвиђено уредбом.

Иако је реч о значајном износу, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUTA) Александар Сеничић каже да је то тек десети део укупне вредности ових ваучера и да је остатак – реализован кроз путовања.

„Путници који нису искористили заменске ваучере требало би да се јаве својим агенцијама и оставе податке о свом рачуну у банци, пошто ће се новац тако и уплаћивати – са рачуна на рачун“, каже Сеничић, преноси Н1.

У случају да нека агенција нема новца за исплату, ваучери ће се, наводи, исплатити – из осигурања.

Директор YUTA подсећа да је уредбом предвиђено да заменски ваучери могу да се искористе до 31. децембра ове године.

„Агенције свакако овим путницима могу да понуде договор и омогуће им да и следеће године искористе овај заменски ваучер нудећи им додатну вредност, на пример увећање од 20 одсто. Па тако неко ко има заменски ваучер на 500 евра може, у договору са агенцијом, да потпише уговор о аранжману на 600 евра који може да користи било када следеће године“, објашњава Сеничић.

Али, то свакако, истиче – није обавеза.

“То је договор између путника и агенције”, појашњава он.

Када је реч о грађанима који желе свој новац назад, уплаћен још током 2020. године, Сеничић препоручује да они свакако треба да се јаве својој агенцији и да је обавесте да желе исплату новца по основу заменског ваучера.

“Исплата ће ићи са рачуна на рачун. Могуће је да агенције те податке већ имају, али грађани свакако треба да се јаве”, појашњава он.

Реч је о 6,5 милиона евра – толика је вредност неискоришћених заменских ваучера.

“Некоме се тај износ може учинити значајан, али ако знамо да је вредност аражмана обухваћених заменским ваучерима била 70 милиона евра, то значи да је 90 одсто искоришћено. Остало је још око 10 одсто да се реализује”, истиче Сеничић.

Александар Сеничић сматра да се може догодити да поједине агенције неће имати средстава да исплате власнике заменских ваучера.

“У том случају активираће се полисе осигурања, и ови путници ће бити исплаћени”, прецизирао је Александар Сеничић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here