Које биљке јачају одбрамбене способности организма?

Прополис, етарска уља, чај од биљних мешавина...

Фото: Pixabay

Хладни дани су време кад вребају прехладе, грип и остале вирусне и бактеријске инфекције дисајних органа. Превенција је, наравно, много лакши и делотоворнији начин борбе са бактеријама и вирусима. Како да уз помоћ биљака останите здрави, РТС је открио у својој рубрици „Тајна биља“.


„Волим да истакнем да биљке представљају одличан начин да останемо здрави, а оне могу да нам помогну да постанемо здрави. Превенција је увек добар начин јер биљке својим благим деловањем могу да нам побољшају квалитет живота и да предупреде да се не разболимо“, рекао је травар Момчило Антонијевић.

Истиче да се у групу биљака које делују превентивно на различите узрочнике инфекције убрајају мајчина душица, ртањски чај, вранилова трава. То су биљке које садрже етарска уља која делују превентивно на вирусе и бактерије. Зова је традиционални лек који помаже да спустимо температуру, нарочито високу.

Каранфилић који је осушен и познат нам је као добар зачин за кувано вино, али је захваљујући садржају еугенола, супстанце коју каранфилић има у свом етарском уљу делује антисептично и анестетично. Тинктура каранфилића или уље могли би да се користе против болова у зглобовима и мишићима. Он има и антипаразитско деловање. Некада се каранфилић користио и као синтетичка анестезија“, рекао је травар.

Ђумбир има снажна антивирусна деловања и користи се против упала.

Прополис је пчелињи производ, природна лепљива супстанца коју пчеле прикупљају са лишћа дрвећа и мешају са воском, а приликом те производње оне користе пљувачку која је богата ензимима. Постоји седам типова прополиса у зависности од регије. Код нас је заступљен црно-жути тополин прополис. Прополис јача наш имуни систем, а у кошницама је прополис градивни материјал. Тако се спречава ширење инфекције у кошници“, рекао је Петар Ристивојевић доцент на Хемијском факултету у Београду.

Етарска уља

Ехинацеа има вековну репутацију моћног биљног лека за јачање одбрамбених способности организма. Индијанци су користили ехинацеу против змијског уједа. Научна испитивања потврдила су њене моћи.

Еукалиптус и чајно дрво помажу код синузитиса, инхалација, код главобоља, за масажу чела пре изласка из куће. Еукалиптусово уље се не користи орално. Ехинацеа се опрезно користи јер стимулише имуни систем, али је не смеју користити људи са аутоимуним болестима. Користили су је и Индијанци против уједа змија. Користи се у континуитету пет дана, па се прави пауза од два дана“, закључио је Момчило Антонијевић, народни травар и новинар.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here