Историчар Предраг Марковић: На данашњи дан 1999. године умрло међународно право

Бомбардовање је, подсећа, почело без одобрања Савета безбедности УН и без правих разлога

Фото: Printscreen/RTS

Историчар Предраг Марковић рекао је да је напад НАТО алијансе 24. марта 1999. године злочин и да је тада умрло међународно право. Тада је, каже, једна велика сила одлучила да она има право да одлучује ко ће да буде бомбардован, а ко ће да буде награђен.


Данас се навршавају 24 године од НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију.

У 19.50 снаге НАТО-а почеле су ваздушне ударе без одобрења УН. Током 78 дана акције у којој је учествовало 19 земаља, погинуло је око 2.500 цивила, око 750 војника и полицајаца, 6.000 цивила је рањено, а материјална штета процењена је на више десетина милијарди долара.

Историчар Предраг Марковић рекао је да је цео напад злочин и цео тај рат злочин.

„Читав рат је злочин, а не да је тај рат добар па су случајно убили малу Милицу или спалили путнике воза у Грделичкој клисури“, рекао је Марковић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Указао је да је 24. марта 1999. године умрло међународно право.

Тада је, каже, једна велика сила одлучила да она има право да одлучује ко ће да буде бомбардован и ко ће бити награђен.

Бомбардовање је, подсећа, почело без одобрања Савета безбедности УН и без правих разлога.

„Бомбардовање телевизије је једно од најгорих непочинстава тог рата, али то им се вратило, јер су они у нашем рату заснованом на лажи, прошли релативно јефтино“, рекао је Марковић.

Онда су, каже, осокољени тим привидним успехом, ушли у ратове у Авганистану и Ираку где су доживели катастрофалан пораз.

„Они су у Авганистану платили за тај злочин према нама“, рекао је Марковић.

И у Ираку и Авганистану су, каже, извршени страшни злочини над цивилима, али наш рат као да је био проба за те ратове.

„Аваганистан је био најскупљи рат Америке и у ратовима у Ираку и Авганистану, Америка је престала да буде највећа светска сила“, рекао је Марковић.

„Код нас све почиње и све се завршава – први бомбардован град у 20. веку у Европи је Београд и последњи град бомбардован у Европи је Београд. Први рат у 20. веку је Први балкански рат“, рекао је Марковић.

Према његовим речима, бомбардовање градова на северу Бачке 1999. године, као што је Сомбор, по суровости превазишло је рат у Украјини.

За 11 недеља НАТО је извршио 2.300 ваздушних удара и бацио 22.000 тона пројектила, међу којима 37.000 забрањених касетних бомби.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here