„Карабин нико није измислио“. Вучић о протесту у Београду

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је и јучерашње хапшење припадника "Народне патроле" из Бачке Паланке

Извор: Принтскрин/Пинк телевизија

Ово што се догодило вечерас не би заслуживало пажњу, али ове групе су подржане од 4 парламентарне странке, ово ништа није било случајно, ту се нико није нашао случајно. Све је ово дуго планирано, рекао је у среду, 15. фебруара председник Србије Александар Вучић.


– Држава не трпи авантуризам, она не може да издржи неоговорно понашање и важно је да у руководству постоје они разумеју и знају шта је држава, али има и оних који заговарају насиље.Не знам да ли су проруски, али су антрисрпски, јер раде против државе – рекао је Вучић.

Он је навео да у нашој земљи има доста наклоности према Русији и да смо једна од држава која није увела санкције.

– Мени није потребно да ме неко из Вагнера тапше по рамену и да ми објашњава шта смем и шта могу да радим. Довољно је да верујем шта је правда, шта је истина, и шта је најбоље за Србију – рекао је Вучић за Пинк.

– Они су данас рекли да су спремни на нешто више од нереда, а шта је то него крвопролиће или убиство? Кога бисте то да убијете? Како мислите да то урадите у једној уређеној земљи, а да то не изазове одговор – упитао је Вучић.

– Мислите да ћу се уплашити? Данас нико није измислио карабин. Тај младић је јавно рекао да је пошао у Београд на скуп – рекао је он и додао да држава неће дозволити екстремистима да угрожавају поредак у Србији.

Да подсетимо, новосадска полиција привела је у среду, 15.02. припадника ултрадесничарске групе „Народне патроле“ из Бачке Паланке Дејана Бобочека, код кога је пронађена пушка са оптичким нишаном и муницијом.

МУП је саопштио да су припадници полиције и БИА у Сремској Каменици зауставили аутомобил „Ситроен“ којим је управљао Д.Б. (36), а на сувозачевом месту је седела Ј.Ш. (31). У аутомобилу је испод задњег седишта пронађен карабин, са постављеним оптичким нишаном и више комада муниције.

Сумња се да је Бобочек кренуо за Београд на протест „Стоп Вучићевој издаји Космета“, који је најављен за среду увече испред Председништва.

– Моја порука грађанима Србије јесте да не брину, да се не секирају, држава ће успоставити мир и сигурност за све њих – рекао је Вучић.

На питање о мерама служби безбедности поводом претњи са скупа Вучић је рекао:

– Суштина је да смо анализирали стање јавног реда и мира, ствари су под контролом и биће увек. Људи зато треба да буду спокојни и мирни, држава ће да брине о томе. Неће дозволити било којим екстремистима, уз било какав заштиту споља, ма какву, запад или исток, да угрожавају интегритет и поредак Србије. Говорио сам да нам следи тешко време, да ће сви своја копља да ломе преко леђа Србије, јер је у току велики светски сукоб. Наше је да сачувамо мир, много смо деце смо изгубили. Нећу да наседам на провокације оних који су најгоре учинили за људе на Косову и Метохији. Ми радимо све да одбранимо суверенитет Србије, да сачувамо Косово и Метохију, али то не вреди да објашњавамо онима који мисле да Србија треба да постане део ратне зоне. Моја политика биће да чувам Србију, да браним Србију од неодговорних људи. Државни органи предузеће мере, сви који су претили смрћу, батинањем, одговараће пред надлежним органима по закону Републике Србије – рекао је он.

Вучић је додао и да ће у петак или суботу бити у Минхену где ће разговарати са светским државницима.

– Разговори неће бити лаки. Али после тога долази и много добрих вести. Фабрике које отварамо, веће плате, већа примања, веће пензије. Никоме нећемо дати да заустави Србију. За изборе сам увек спреман и увек можемо да проверавамо народну вољу. – Србија никоме на свету неће да служи. То је моја порука онима који би требало да су захвалнији нашој земљи. Чуваће своју политику, јел ми резервну отаџбину немамо. И сит сам оних који ми говоре који је прави пут. Само пут Србије је прави пут, једина земља, најлепша на свету, и никоме је нећемо дати и казао је председник и додао да ће оваких покушаја као што је био вечерас бити још више.

Обраћање председника је уследило после састанка са челницима служби безбедности.

Током вечерњих сати у среду, 15.02. неколико стотина припадника проруских екстремистичких и клерофашистичких организација у Србији окупило се пред Председништвом у Београду. Са протеста су упућене претње председнику Вучићу.

Дејан Златановић из Србин инфа навео је да је “издајничка власт“ блокирала људе из Србије на путу ка Београд, али су се јавили да стижу.

– Кад смо на Тргу Републике обележавали дан почетка НАТО агресије, поручио сам свима онима који хоће да издају, то је сада актуелно и данас, па ко се препозна, препозна – ко потпише, њега убише! – рекао је Златановић.

Претио је и Дамјан Кнежевић из Народних патрола.

-Душа ме боли што сам овде јер ми је управо полиција упала у стан где ми је жена са бебом. Ја немам више куд, Вучићу очекуј ме -казао је Кнежевић.

-Нико ко је у СНС више не може да се зове Србином. Где си Вучићу, јеси побегао у Крагујевац? Кунем вам се спремни смо за много више од нереда, молимо државно руководство да блокирају улазак Косова бар на месец дана да склонимо овог издајника. Ако га не склонимо вечерас- наставио је Кнежевић.

Екстремисти су у једном тренутку срушили ограду испред Председништва, где их је дочекао кордон полиције, а потом су отишли испред полицијске станице у Мајке Јевросиме, где их је такође полиција спречила да уђу у зграду.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here