На српским пругама следеће године 18 нових возова

У плану линије од Новог Сада до Сремске Митровице и Панчева

431
Фото: 021.rs

На српским пругама у 2024. наћи ће се 18 нових возова, а очекује се да ће линија Лесковац – Ниш поновити успех линије Нови Сад – Београд.


Вршилац дужности генералног директора „Србијавоза“ Иван Булајић рекао је за РТС да ће 2024. година бити година са неким од највећих промена у реду вожње од оснивања компаније 2015. године.

„Добијамо испоруке 18 нових возова за регионални саобраћај и очекује се отварање неких нових пруга“, најавио је Булајић.

Истиче и да су због потреба грађана, пре свега Новог Београда и Земуна, све линије које саобраћају из смера Вршца, смера Ниша и смера Ужица продужили тако да не завршавају своју линију у станици „Београд центар – Прокоп“, већ настављају кроз ту станицу до станице Нови Београд и станице Земун.

Булајић наводи да ће нови возови бити увођени у саобраћај од априла па све до краја 2024, један по један, како буду стизали из фабрике.

На свим пругама увешће тзв. интерсити возове, односно оно што је некада било познато као пословне возове. То значи да ће, на пример, на линији од Београда до Ужица постојати поласци који ће стајати само у већим местима – у Ваљеву, Пожеги, Косјерићу и стизати у Ужице за испод три сата.

„У новим возовима ће постојати машина за пиће, постојаће два тоалета и седишта ће бити далеко удобнија“, најављује Булајић

Указује да ће круна промена бити увођење нових линија.

„Пре свега мислим на линије од Новог Сада до Сремске Митровице, та линија до сада није постојала. Увешћемо у току године линију од Панчева до Новог Сада, такође ћемо све линије које долазе из смера Панчева продужити до Пазове, тако да повезујемо и Панчево са Београдом, што ће умногоме олакшати путовање нашим путницима“, рекао је Булајић за РТС.

Истиче да су 2021. превезли 2,6 милиона путника, а да ових дана очекују да тај број пређе седам милиона.

„Дефинитивно се људи враћају железници. Оно што мислим да ће нам јако помоћи да идуће године још значајније цифре остваримо, то је што ћемо после дужег времена отворити линију између Лесковца и Ниша. То је пруга која треба да се заврши крајем године и ту очекујемо да буквално поновимо успех који смо имали на линији Нови Сад – Београд, само на делу између Лесковца, Ниша и Алексинца“, наводи Булајић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here