У наредне две године биће уклоњено 435 км старих пруга, махом у Војводини

Погледајте које деонице ће бити укинуте

1084
Foto: Železnice Srbije

Инфраструктура железнице Србије у наредне две године демонтираће и уклонити око 435 километара старих пруга, на којима се саобраћај већ деценијама не одвија.


Од тога, скоро 400 километара старих пруга, које се одавно више не користе, налази се у Војводини. На неким од тих пруга возови не саобраћају и више од 40 година, навело је предузеће Инфратсруктура железница Србије.

Расходовањем се практично укидају следеће деонице:

Бечеј – Сента, Сента – Кањижа, Сечањ – Јаша Томић, Сомбор – Бачки Брег, Сомбор – Риђица, Владимировци – Кови, Бечеј – Врбас, Зрењанинска фабрика – Вршац, Хоргош – Кањижа, Каравуково – Бач, Петроварадин – Беочин, Жабаљ – Бечеј, Чуруг – Бечеј, Кикинда – Банатско Аранђелово, Сомбор – Апатин фабрика и Сопот Пожаревачки – Костолац.

Реч је о пругама чије функционисање и одржавање ни на који начин није било исплативо, а било какве нове инвестиције и поправке немају ни економско, ни саобраћајно оправдање.

Након спроведеног поступка јавне продаје, железнице су потписале уговор с компанијом ЗГОП из Новог Сада о продаји шина, скретница, скретничких делова и колосечног прибора који се буду добили приликом демонтаже 15 пруга као секундарних сировина.

Реч је о око 25.000 тона секундарних сировина, чијом продајом ће Инфраструктура железнице Србије зарадити нешто више од 302 милиона динара, а планирано трајање уговора је две године.

Претходних деценија било је више покушаја да се уради тај велики посао и реши проблем старих пруга у Србији, али су се сви завршавали неуспешно, наводи се у саопштењу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here