Омогућено електронско преузимање извода из матичних књига

Без плаћања такси

387

Грађани Србије од данас могу да електронски преузму извод из матичних књига без плаћања такси, саопштила је Канцеларија за ИТ и еУправу.


Услуга омогућава да се преко Портала еУправа поднесе захтев за добијање извода из матичне књиге рођених, венчаних или умрлих, а грађани бирају да ли желе да изводе добију електронски у своје еСандуче или у папиру преко поште.

Изводи су потпуно бесплатни, односно грађани су ослобођени плаћања административних такси без обзира за коју намену ваде овај документ.

Да би грађани користили ову услугу на порталу еУправа, морају бити регистровани корисници и пријављени мобилном апликацијом ConsentID или квалификованим електронски сертификатом.

Корисници Портала еУправа који желе да користе ову услугу морају да одаберу да ли желе извод у електронском или папирном облику. Уколико одаберу електронски облик извода из матичних књига, извод ће бити достављен у његово еСандуче на еУправа потпуно бесплатно, без плаћања административне таксе за издавање документа.

Извод у електронском облику се сматра јавном исправом у електронском облику и има доказну снагу оригинала у складу са законом. Може се користити у електронском пословању и приликом електронског општења са органима, док одштампани примерак представља његову копију.

Извод у електронском облику садржи електронски потпис матичара и QR код, сличан као код Дигиталних зелених сертификата. Захваљујући QR коду могуће је проверити аутентичност података садржаних на одштампаној копији докумената.

За изводе у папирном облику плаћа се такса

Уколико корисник одабере папирни облик извода из матичних књига, извод ће бити достављен препорученом пошиљком на адресу која је наведена у захтеву. За издавање извода у папирном облику се наплаћује законом прописана такса, осим у посебним случајевима, а што зависи од сврхе издавања извода.

Плаћање административних такси могуће је електронски свим картицама.

Осим за себе, захтев за издавање извода корисник може поднети за свог супружника и крвне сроднике у правој линији ‒ дете, оца или мајку, док је за брата или сестру потребно приложити потврду о старатељству или пуномоћје.

Рок за поступање надлежног матичара по примљеном захтеву је осам дана, али уколико је корисник одабрао папирни облик извода, поред тог рока, потребно је имати у виду и време које је потребно за доставу препоручене пошиљке.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here