Ово је шест корака до субвенције државе за куповину електричног возила

Министарство заштите животне средине објавило је детаљно упутство како остварити ово право

123
Фото: Getty images

Српска асоцијација увозника возила и делова саопштила је да је Влада Србије на седници 1. фебруара усвојила Уредбу о условима субвенционисане куповине нових електричних возила.


Министарство заштите животне средине објавило је детаљно упутство како остварити ово право.

Поступак ће се одвијати у шест „корака“.

Први корак је подношење захтева, лично на писарници или поштом на адресу Министарства заштите животне средине, Омладинских бригада 1, Београд, са назнаком „Захтев за субвенционисање куповине електричних возила“.

Други корак спроводе надлежне службе министарства које формирају предмет од документације коју је подносилац захтева доставио, а затим Комисија за спровођење поступка субвенционисања прегледа тај предмет.

Затим (трећи корак), ако је документација комплетна Комисија доноси „Решење о додели субвенције“, а корисник ће бити позван да лично преузме тај документ.

Четврти корак је достављање тог решења продавцу возила или лизинг кући који припремају финансијску документацију коју затим достављају Министарству за заштиту животне средине на писарницу или поштом на адресу која је горе наведена.

Следећа два корака су упуства о документацији која треба да се достави у зависности да ли се возило купује преко финансијског лизинга (Уговор о финансијском лизингу, доказ о преносу средстава из банке и доказ да је уплаћено више од 15 одсто вредности возила), или директно од ауто куће (предрачун и авансни рачун, доказ о преносу средстава и уковор о купопродаји возила).

Захтев за субвенционисање куповине еколошког возила можете преузети ОВДЕ.

Подсетимо, за ову годину, Влада Србије је определила 170 милиона динара за субвенционисање, али искључиво за куповину електричних возила. Право на субвенцију могу да остваре физичка лица, предузетници и правна лица, а захтеви се подносе министарству од 12. фебруара закључно са 31. октобром.

Колика ће субвенција бити зависи од врсте возила:

– За куповину електричног мопеда или лаког трицикла – 250 евра у динарској противвредности;

– За куповину електричних мотоцикала, мотоцикала са бочним седиштем, тешких трицикала, лаких и тешких четвороцикала – 500 евра;

– За електрична путничка возила са највише девет места за седење и електрична теретна возила чија је највећа дозвољена маса до 3,5 тона – субвенције су 5.000 евра.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here