Почели протести Срба у Косовској Митровици и Грачаници

Оклопна возила РОСУ кренула на север КиМ

119
Извор: N1

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Мирни протести Срба почели су данас у подне у северном делу Косовске Митровице где се окупио велики број грађана из све четири општине са севера Косова.


Истовремено и у Грачаници се одржава скуп са поруком „Миром против Куртијевог насиља“, а на њему су присутни и градоначелници српских општина јужно од Ибра.

У Косовској Митровици грађани носе заставе Србије и транспаренте, а на једном пише „Курти срушио си Бриселски споразум – срушио си све“, а на другима „Хоћемо наша људска права“, „Стоп Куртијевом терору“, „Курти нас неће отерати са Косова и Метохије“, „Срби са КиМ верују само председнику Вучићу“.

Са народом су и политички представници Срба са Косова и Метохије.

Окупљени су кренули у мирну шетњу од споменика кнезу Лазару кроз остале улице северног дела Косовске Митровице, јавља за Танјуг новинар ТВ Мост.

Видљив је мањи број припадника косовске полиције. Протест прати велики број медијских екипа.

Колона оклопних возила РОСУ кренула је из Приштине према северу Косова и Метохије, уочи најављеног протеста Срба, пренели су београдски медији.

На фотографијама и видео снимку који су објављени, виде се возила РОСУ која се крећу у колони, а медији пишу да су се јединице специјалне полиције РОСУ увек окупљале у бази Белведере, у јужној Косовској Митровици, сваки пут пред њихов упад на север.

Из косовске полиције су демантовали да су специјалне јединице РОСУ на север кренуле због било какве конкретне активности, већ да су та кретања уобичајена, пренела је Коха.

Иначе, и албански медији на Косову и Метохији пренели су вест да су се јединице РОСУ упутииле ка бази у Митровици.

Председник Александар Вучић јуче је рекао да је председник привремених приштинских институција Аљбин Курти решио да нападне Србе, да је погазио Бриселски споразум и да жели да сруши мир на КиМ.

Он је навео да је по Куртијевом налогу из косовских институција смењена спрски судија Љиљана Стевановић, а да је за данас припремљена смена свих српских командира, полицајаца који су били на Седници савета за националну безбедност у Београду.

Додао је да је Курти тај који хоће да сруши мир на КИМ и таквим одлукама жели да нападне српски народ свуда где он живи и на југу и на северу КИМ, поручујући да Србија жели да се сачува мир.

У међувремену, Косовски полицијски инспекторат (ПИК) потврдио је да разматра питање учешћа српских полицајаца са Косова на седници Савета за националну безбедност Србије, у уторак у Београду.

Курти је синоћ изјавио да је идентификовано 10 српских десничарских екстремистичких организација које покушавају да дестабилизују безбедносну ситуацију на Косову и најавио за данас седницу Савета за безбедност.

Квинта и ЕУ: Грађани имају право на мирно окупљање

Шефови мисија земаља Квинте и Мисије ЕУ у Приштини саопштили су данас да су упознати са планираним демонстрацијама и изразили забринутост због могуће ескалације насиља на Косову.

„Грађани имају право на мирно окупљање као и одговорност да осигурају да такви скупови буду мирни и да не постану насилни.

Међу нашим заједничким вредностима су право на мирно окупљање и да се чује наш глас, права које су снаге реда одговорне да штите“, каже се у заједничком саопштењу Мисије ЕУ и Амбасада Немачке, Велике Британије, Италије, САД и Француске.

Снаге реда, како се наглашава, имају обавезу да сачувају јавни ред и то тако да се „не крше демократски принципи слободе говора и окупљања“, истиче се у саопштењу.

Квинта и ЕУ такође поново позивају Београд и Приштину да се уздрже од било какве реторике или активности које би могле да повећају тензије.

Српска листа: Дезинформације о доласку аутобуса из централне Србије

Српска листа саопштила је данас да су портал Кос сев и албански медији објавили дезинформације о доласку аутобуса из централне Србије са грађанима који би наводно требало да учествују на протестима.

„На данашњим мирним протестима учествовали су само и искључимо наши сународноци са Косова и Метохије“, истиче се у саопштењу Српске листе.

Они упозоравају да неистине које се тенденциозно пласирају могу имати опасне последице и послужити као алиби и повод за употребу насиља према српском голоруком народу који на миран, демократски начин изражава протест због гажења основних права.

„Позивамо грађане да остану суздржани и не наседају на провокације и лажи које се пласирају у овом осетљивом тренутку“, истиче се у саопштењу Српске листе.

Човић: Провокације Приштине могу ићи у фазама

Некадашњи шеф Координационог центра за КиМ Небојша Човић изјавио је данас након суспензије председнице суда у Косовској Митровици Љиљане Стевановић да остаје да се види да ли ће уследити нове или ће Брисел зауставити Куртијеву идеју провоцирања Србије.

„Смена председнице Основног суда најновија је провокација у гомили оних које се дешавају у последње време, мислим да ће у добром делу ићи до краја“, рекао је Човић за Танјуг и додао да након те поруке послате сменом Стевановић остаје да се види да ли ће уследити и остале смене.

Видећемо да ли ће их Брисел зауставити, јер ту могу да „играју по фазама“, рекао је Човић и нагласио да је очекивано било да Курти каже да не зна ништа о томе, иако целу идеју провоцирања Србије он спроводи.

Према Човићевим речима, остаје да се види да ли ће бити отпуштени и полицајци који су били на састанку са председником Вучићем.

„Видећемо да ли им је била довољна само смена председнице суда, као порука, а да је остало фингирано по систему тзв. дисциплиновања, могуће да ће се ићи до краја ако се жели додатно провоцирање и иритирање Београда“, сматра Човић.

Он је оценио и да седница Савета за националну безбедност није била у функцији провокације и изазивања немира већ стабилизације и умиривања српске заједнице.

Човић је додао и да Приштини то очигледно није одговарало и да су желели да српска заједница одговори неконтролисано, бурно и да се направи инцидент.

Човић је подсетио да је још пре годину дана рекао да је Бриселски споразум умро и да је на апаратима.

„То се догодило и Србија би требало да крене у ресетовање свог система“, рекао је Човић и нагласио да не треба заборавити да на КиМ нисмо имали паралелне већ наше државне институције, а ако је нешто паралелно то су оне у Приштини.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here