Протест поштара ушао у 11. дан

У обуставу рада су ушли због изузетно лоше материјалне ситуације, недовољног броја радника, али и изузетно лоших услова рада и дискриминације на свим нивоима.

813

Док поштари у протесту истичу да не одустају од својих захтева, од којих је најважнији да се плата повећа за најмање 30 одсто, вршилац дужности директора тог предузећа Зоран Ђорђевић их позива да се врате на посао и обећава повећање зараде по учинку за више од 40 одсто.


Обустава рада запослених у “Пошти Србије” ушла је у свој 11. дан.

Спонтана обустава рада у “Пошти Србије” почела је 24. октобра и у овом тренутку у њој широм земље, како тврде запослени који протестују, учествује више од 50 одсто радних јединица у том предузећу. Захтеви поштара који штрајкују, поред повећања плате, јесу запошљавање нових радника и исплата зараде из добити за претходну годину. Обустава рада је спонтана и не организује је ниједна од синдикалних организација активних у Јавном предузећу “Пошта Србије”.

Са друге стране, иако нису организатори протеста у њему учествују активисти Синдиката радника поште „Слога“.

Вршилац дужности директора “Поште Србије” Зоран Ђорђевић позвао је раднике који протестују да се врате на посао и обећао повећање зараде по учинку уз редовно повећање које је најавила Влада Србије од 1. јануара.

Стао и главни поштански центар у Београду, систем више не функционише

Он је на састанку са директорима предузећа и синдикатима предложио више мера за побољшање материјалног положаја запослених и аболирање од казни свих који се врате на посао. Једна од мера које је предложио је да се на одређено време запосле људи на местима где је велико оптерећење послом. Навео је да ће се урадити анализа одсуства са посла како би се утврдило ко због оптрећености одсуствује и где треба запослити још људи, мада, како је рекао, има и злоупотреба.

Истакао је да ће радници на функцијама имати мање повећање плата од оних који раде у технологији, а нешто већи раст зарада од руководилаца имаће администрација.

Протест у Пошти је, како је рекао, специфичан по томе што нико за њега није преузео одговорност, што постоје синдикати који не учествују у обустави рада али то подржавају, као и да неки синдикати не учествују и не подржавају га, „па нико не може да буде окривљен“. Навео је да је незадовољство радника оправдано јер је годинама стање у Пошти било лоше, али да је његовим доласком доста рађено на имиџу и да се доста напредовало у пословању, а да протести сада штете угледу фирме, самим тим и финансијама.

Додао је да извештај за девет месеци показује да је пословни приход 24 милиона евра и бољи је него претходних година, што с једне стране даје замајац да се настави даље, а с дуге стране отвара апетите радницима који мисле да то треба да се подели са њима са чиме је сагласан јер су они томе допринели.

Удружени синдикати Србије „Слога“ најоштрије су пак осудили, како кажу, прогон представника Синдиката радника поште “Слога”, Стефана Митровића и Зорана Павловића који су се нашли „на мети незаконитих притисака“, с обзиром да им је написан нови анекс уговора о раду. Уколико се поменути анекс не потпише, предстоји им отказ уговора о раду. Како тврди “Слога” радницима у обустави рада, који не припадају ни једном синдикату се прети опоменама пред отказ.

– Сматрамо да је овај поступак ЈП “Пошта Србије” брутална одмазда због актуелног штрајка поштара који траје, и који се шири Србијом. Овај притисак видимо и као одмазду због неприхватања састанка наших синдикалиста са в.д. директором Зораном Ђорђевићем. Захтевамо хитно повлачење анекса уговора о раду нашим синдикалним представницима и опомена пред отказ свима који су у обустави рада. Позивамо све раднике “Поште Србије” да подрже своје колеге и да се придруже протесту и тиме сачувају своје достојанство – наводе у УСС “Слога”.

Председник Синдиката радника поште „Слога“ Стефан Митровић објашњава за Данас да је његовом колеги Зорану Павловићу и њему понуђено да потпишу анексе уговора о раду који су за њих неповољни.

– Колега и ја се тим анексима премештамо у друге радне јединице. То изискује да он који живи у Панчеву, где сада и ради, путује у Београд у нову радну јединицу у коју је распоређен. Ја такође, из Земуна где сада радим би потписивањем анекса био премештен у другу пошту. Не желимо да потпишемо анексе уговора о раду по цену отказа. Наиме, поред тога што се на тај начин погоршава наш положај у предузећу крши се и Закон о раду која не допушта могућност да се синдикални повереник премешта у другу радну јединицу док му тече мандат – наводи Митровић и додаје да је расположење поштара у обустави рада да свој протест наставе до испуњења свих захтева.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here