Ажурирање бирачког списка у општини Бачка Паланка

Проверите да ли су ваши подаци тачни

Foto: 021.rs

Општина Бачка Паланка обавештава грађане са пребивалиштем на територији општине Бачка Паланка, да до 01.12.2023. године до 24:00 часа, могу извршити увид у део бирачког списка за подручје општине Бачка Паланка у циљу провере личних података уписаних у бирачки списак и поднети захтев за упис, брисање, измену, допуну или исправку неких чињеница у бирачком списку, уз личну карту.


У насељеним местима, Обровац, Пивнице, увид ће се обављари у зградама месних канцеларија код шефа месне канцеларије, а у Бачкој Паланци, у згради Скупштине општине, улица Краља Петра Првог 16, канцеларија број 3 приземље, код овлашћеног лица за ажурирање бирачког списка, где је део бирачког списка за подручје Општине Бачка Паланка изложен на увид, а нарочито ако су грађани-бирачи после претходних избора и задњег ажурирања бирачког списка:

  • стекли пунолетство или ће исто стећи закључно са 17.12.2023. године
  • извршили промену личног имена, стално се настанили на подручју Општине Бачка Паланка или
  • извршили промену места пребивалишта или адресу становања.

Обавештавају се грађани да могу, најкасније до 25.11.2023. године, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у земљи или иностранству.

Право на упис и промене у бирачком списку имају и интерно расељена лица која имају боравиште на територији Општине Бачка Паланка.

Увид у бирачки списак и право на подношење захтева за измену бирачког списка, од проглашења изборне листе, имају и подносиоци изборне листе уз приложено овлашћење и потребне доказе, по истом поступку по коме то право имају и грађани.

Увид у бирачки списак грађани могу извршити сваког радног дана и суботом у времену од 09:00 до 13:00 часова у напред наведеним службеним просторијама, као и електронским путем на интернет страници Министарства за државну управу и локалну самоуправу: upit.birackispisak.gov.rs уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно броју пасоша у одговарајуће поље.

Грађани се такође обавештавају да после закључења бирачког списка, упис и промене у бирачком списку могу вршити само путем Министарства за државну управу и локалну самоуправу, а најкасније 72 часа пре дана одређеног за одржавање избора, подношењем захтева непосредно или преко Општинске управе Општине Бачка Паланка.

У поступку вршења увида у бирачки списак лице овлашћено за ажурирање бирачког списка, лице за пружање техничке подршке Општинске управе и овлашћено лице подносиоца изборне листе, дужни су да поступају у складу са законом којим се уређује заштита података о личности.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here