Ступила на снагу уредба о забрани динара на КиМ

202
Фото: Getty images

Ступила је на снагу уредба приштинске централне банке којом је динар забрањен на Косову и Метохији.


Из владе у Приштини позвали су централну банку да дозволи транзитни период за грађане који користе динаре како би се прилагодили новим прописима. У почетку неће бити кажњавања грађана, предузећа, банака које послују са динарима. Одлука без изузетка погађа све Србе који живе на КиМ, али и многе друге Албанце, Бошњаке, Горанце, Роме – све оне који користе динаре, преноси РТС.

Проблеми на Косову и Метохији биће бројни, биће тешко и у психолошком смислу. Срби су већ под јаким притиском оптерећени како ће функционисати њихов живот од момента саопштавања приштинске централне банке прошлог месеца, да ће евро бити једина валута и да ће динар бити забрањен на КиМ.

Од данас је уредба ступила на снагу, а из владе у Приштини позвали су централну банку да дозволи транзитни период за грађане који користе динаре како би се прилагодили новим прописима. У почетку неће бити кажњавања грађана, предузећа, банака које послују динарима.

Из Приштине позивају на контакт са Народном банком Србије како би се нашао модалитет даљег платног промета, јер инсистирају на конвертовању динарских плаћања из буџета Србије у евро. Коришћење динара у будућности ће бити забрањено, али у Приштини тренутно не прецизирају када.

На удару су предузећа, трговине, све институције Републике Србије које делују на КиМ као што су школе, болнице, друге институције, попут народне библиотеке у Грачаници.

Плате, пензије, социјална давања и друге субвенције које Србија пружа својим грађанима овде на Косову такође ће бити ограничене.

Ова одлука погађа све Србе који живе на КиМ без изузетка, али и многе друге Албанце, Бошњаке, Горанце, Роме, све оне који користе динаре.

Одлука ће утицати негативно на однос Београда и Приштине, на односе Срба и Албанаца. Одлука има огроман негативан утицај на све даље процесе на КиМ.

Погодиће дијалог, утицаће на политичку стабилност, на безбедност, генерално на одржавање живота српске заједнице.

Упућени у политичке и економске токове у региону указују на то да ће штете бити и на албанској страни, односно у њеној економији и трговини. Подсећају да сваке године влада Србије потроши стотине милиона евра на КиМ, а да велики део тог новца заврши код албанских извођача, пружалаца услуга, тржних центара и продавница.

Истичу да је таква економска интеракција помогла трговини међу заједницама и сарадњи Срба и Албанаца, која додатно доприноси смањењу међуетничких тензија. Указују да ће такви процеси дугорочно негативно утицати и на сваку могућност помирења у блиској будућности. Упозоравају да је ово највећа карта коју Куртијева влада излаже против одрживог постојања Срба на Косову.

Једина српска банка која послује на Косову од јуче је Поштанска штедионица, њени банкомати раде, али су велике гужве јер је приватизована Комерцијална банка од јуче затворила експозитуре и уклонила банкомате. То није повезано са одлуком централне власти у Приштини, али утиче на стварање амбијента несигурности и угрожености Срба на Косову.

У низу притисака према Србима је и затварање импровизоване амбуланте у Приштини у систему Владе Србије, у којој су се лечили преостали Срби у овом граду. Синоћ су просторије амбуланте затворене, радници су испитивани до касно у ноћ, а две особе ће бити кривично гоњене.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here